Att leta på fel plats efter fel sak

Många som läser min blogg titulerar sig själva sannolikt som aktieintresserade eller kanske till och med som investerare. Detta inlägget är för er i kristider.

Sentimentet generellt out there i min sociala medierflöden (även om jag verkligen gör mitt bästa för att bli av med alla höns och får) verkar vara att the average person letar efter aktier som kommer prestera bra i kristider. Detta är dumt av flera anledningar och om du är en av personerna som ställer dig frågan ”Ska man köpa lite ica-aktier nu?” så bör du istället fråga dig ”Borde jag ens själv bestämma vilka aktier jag köper och säljer eller borde jag, om jag väljer att investera, luta mig mot en fond eller liknande alternativ?”. De flesta som läser detta kommer per definition vara the average person, så här kommer en möjlighet att bredda sitt perspektiv. Det är även något du kan säga för att låta smart på parmiddagar och liknande.

När man sitter (kanske på placera forum eller i gruppen aktier) och tänker ”shitfuck nu är det riktig kris, nu är min time to shine, buy when blood is on the streets!!! vilka bolag borde man köpa? ? ?” finns det god anledning att pausa och zooma ut för två tanketeman:

Först ut, din initiala frågeställning är svaret på frågan du ännu inte kommit på, vilket är: borde man ens köpa aktier just nu?

Är det ett bra beslut att första veckorna in vår tids största skoningslösa sell off kasta sig in i aktier? Om du inte intuitivt vet svaret på den frågan, låt mig spoila: antagligen inte.

Marknaden ÄR just nu en exakt kopia av ingångsfasen i the great depression år 1929 fast värre i både trading range och hastighet. Med det menas att rörelserna är samma men större/mer brutala än på den tiden, vilket inte är självklart att de borde bli men det är så det är. 

Dessutom verkar många ha missat det. Att man missar det är inte heller konstigt för ingen av oss var med 1929, ingen (som läser detta) har studerat rörelserna från den tiden och väldigt få förstår hur man kan tolka marknadsdynamiken bakom de rörelser som sker just nu. 

Oavsett: Från toppen år 1929 till botten vid årsskiftet 1932/1933 föll amerikanska motsvarigheten till omxs30 med 90%. Nittio procent. Nittio procent. 90!! PROCENT! Över fyra års tid. Ett sakta malande. Aktier fortsatte falla, dag ut, dag in, i flera år. Ibland kom rekyler, precis som det gör och kommer göra nu. Snabba uppställ som ger hopp till dig som investerat att nu bottnar vi äntligen, dags att trycka in sista besparingarna för att inte missa rallyt.

Detta skedde då och kommer sannolikt ske i större utsträckning även denna gång. Skulle säga att bear market rallys, som fenomenet kallas, är en av marknadens dynamik som kan komma att fucka flest ”investerare” i denna nedgång. Kanske kan du som läser detta bespara dig lite lidande och inte hoppa in i marknaden på impuls, utan tänka efter innan ”kanske ska vi ner ytterligare i tre års tid”.

Omxs30, nutid

Med det konstaterat, vi är just nu några veckor in i vad som skulle kunna vara en treårig nedgång.  Värt att tänka på. Än så länge är vi bara ner ca 20-30% från toppen i våra stora index. Som framgår i grafen ovan har nedgången skett skoningslöst bara över några veckors tid. Det finns gott om utrymme på nedsidan så även om du väljer aktier som är ”bra” så kanske marknaden ändå ska ner som helhet ytterligare 30, 40, 50 eller 80%. Då kommer du torska ändå, även om du valde rätt.

Det andra temat är: det är inte bra med ett fundamentalt tänk i en ofundamental tid på en ofundamental plats. Aktiemarknaden är inte kopplad till bolags performance, även om du har blivit lurad/lurat dig själv att det är så. När marknaden dör så dör marknaden. Du kan ha hur bra fundamentala teorier du vill men ingen bryr sig. 

Om du vill ha användning för dina smarta teorier bör du omsätta de praktiskt i tjänster och produkter, det är det enda ledet fundamenta är värdefullt just nu. Att sälja andningsmasker till konsument har varit en bra affär. Fundamentan får sin rätt. Pengarna åker rakt ner i din ficka, påverkas inte av att någon på en pensionsfond sitter och spekulerar i hur din business med coronamasker kommer se ut om 15 år eller att han har belåning på fonden som måste omförhandlas nästa vecka och han är torsk och måste antagligen göra sig av med din coronamaskbusiness ändå bara för att täcka finansieringskostnader. 

Att köpa aktier i 3M, som tillverkar och säljer de bästa ansiktsmaskerna för corona borde ju enligt fundamenta vara smart. I praktiken? Aktien är ner 8% senaste veckan och den är ner 20% sedan corona började uppmärksammas vid årsskiftet. Vad det beror på att aktien är ner spelar ingen roll. Den bara är det. Så fungerar marknaden om du inte förstår varför intuitivt så behöver du inte fundera så mycket över det i nuläget.

Poängen är att du kan inte leta fundamenta på en plats som inte bryr sig om fundamenta från första början i den mest ofundamentala av tider. Det är ett stort misstag. Om du inte är helt alligned med marknadens interna consensus (och om du är det läser du inte såhär långt) bör du nog avvakta med att kasta in dina pengar i den brinnande masugn som är börsen just nu.

 

TL;DR

  1. Marknaden kan gå ner jättemycket. Det kan fortsätta gå ner i flera år, att det gått ner mycket är snarare en bekräftelse på att det ska ner mer, än det motsatta. Om du ej förstår varför det är så: ingen bryr sig, acceptera eller bli av med dina pengar.
  1. Marknaden är inte rationell, eller i varje fall inte rationell utifrån vad din hjärna är kapabel att bearbeta. Släpp taget om dina teorier och case för hur börsen borde agera. Inse att även om logiken är rätt i grunden så överlever inte resonemanget till priset vid köp och säljknapparna på börsen. Saker du inte förstår dig på kommer komma mellan.

 

Leta inte efter fel sak på fel plats helt enkelt.

 

Carpe diem!

Tillägg: Tror inte nödvändigtvis att börsen MÅSTE krascha och gå ner 90% över tre års tid. Allt kan hända men poängen är att man måste förstå att det kan hända. Precis som corona kanske är mer än just the flu så kan denna nergången vara mer än just a dip.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *