Att se bortom smittorisken

Disclaimer: Detta är inte ett inlägg om att panika pga corona, bara några saker som kan vara bra att ha tänkt igenom. Förberedelse är bra, panik inte bra. Det jag skriver är inte nödvändigtvis de sannolika utfallen, men det är tillräckligt sannolikt för att man ska ta ställning till det även om det är obekvämt, just för att undvika panik om det skulle spela ut.

Fokus medialt gällande corona verkar ligga kring smittorisken/undvika att bli sjuk.

Huvudproblematiken med en pandemi är inte att sjukdomen sprids utan samhällskonsekvenserna runtomkring.

Det kan vara rimligt att föreställa sig potentiella konsekvenser kring ett worst case corona. På micronivå skulle följande scenarion kunna bli aktuella:

Maten ”tar slut”. Det kommer sannolikt finnas tillgång till mat på specifika platser även om butiker står tomma men den som inte har förberett sig hamnar i en utsatt ställning. Detta då du kommer behöva ta dig till platser där många andra människor också tar sig för att få tag på mat. Även om det är svårt att föreställa sig nu så får man inse att brist på mat/folks behov sannolikt kommer innebära upplopp och liknande, vilket du ej vill behöva exponera dig för.

Samma sak med sjukvård/läkemedel och alla andra samhällsbärande funktioner. Framför allt i större städer där andelen människor som söker sig till samma plats blir större. 

I samband med att oroligheter ökar kommer polisens resurser tunnas ut. Vi har idag en stor grupp människor utspritt över landet som är bekväma med att utföra våldsbrott. För den gruppen är risk/reward centralt för i vilken utsträckning man begår sina brott. Om polisen blir försvagad är det sannolikt att denna grupp upptäcker att risken för konsekvenser i samband med rån, inbrott och våldtäkter i princip är obefintlig. Samtidigt kommer en ny attraktiv marknad öppnas upp. Innerstan kommer stå helt öppet för grupper av unga ambitiösa kriminella. 

Om polisen ej har möjlighet att agera kommer alla kriminella vallfärda till ex Östermalm för att gå in i lägenhetsbyggnader, bryta upp dörr för dörr och länsa lägenheter på värdesaker. Om du råkar vara hemma kan du förvänta dig att bli misshandlad, förnedrad och om du är en kvinna som faller din besökare i smaken så kommer du bli gruppvåldtagen.

Kötiden för att nå fram till 112 kommer vara flera timmar så ingen kommer kunna hjälpa dig efter att du hör tio grabbar i trapphuset och kofoten pressas in genom din dörrlist. Privata vaktbolag kommer vara överbelastade. Föreställ dig mentaliteten hos de som gillar att urinera 12-åriga pojkar i munnen samtidigt som man misshandlar, rispar med kniv och rånar dem för att man känner en social klyfta/utanförskap mellan sig själv och dem. Tänk er vilken våt dröm det i så fall skulle vara att med låg risk för konsekvenser bryta sig in i en fin takvåning för att gruppvåldta en överklasskvinna framför hennes man samtidigt som man misshandlar honom och tömmer deras bostad. Dessutom är den monetära uppsidan av att råna förmögna personer stor, vilket kommer motivera en ökning av kriminalitet i ”trygga områden” som är jobbig att föreställa sig baserat på hur du lever ditt liv idag.

En viktig del i detta är att det redan finns stora grupper färdigutbildade kriminella som kommer ta dessa marknadsandelar. Tills nu har du inte märkt av det för risk/rewarden med våldsbrott i ditt område har inte varit bra nog. Om det förändras iom en pandemi så kommer det bli en guldrush av våldsbrott till ditt trygga område. De väntar sannolikt bara på att någon testar och bekräftar att det är fritt fram. Därtill kommer incitamenten bli ännu större om man får brist på mat, då kommer man ju ”vara tvungen” att åka in och tömma din lägenhet på grejer hur skulle man annars överleva? 

Med det sagt är det rimligt att ha övervägt en exit från stadsmiljö till landsbyggd. Risk rewarden att agera kriminellt utanför stadsmiljö är betydligt sämre vilket gör att det är där du vill beifnna dig.

På makronivå kommer corona innebära stora förändringar i köpbeteenden. Det är ju inte galenskap att räkna med att många företag drabbas negativt av en pandemi. Något som ”gemene man” kan ha svårt att föreställa sig är konsekvenserna av massiv belåning som är standard i den globala ekonomin idag.

Vad händer när krediter stramas åt samtidigt som intäkterna försvinner? Eller ännu värre – om man börjar tvångslikvidera belånade aktörer. Det låter ju inte så dramatiskt men med tanke på att en stor del av både konsumtionen och bolags värdeskapande är baserad på belåning så kommer de ekonomiska konsekvenserna bli negativa långt bortom vad många kan föreställa sig. 

Väldigt få förstår vad belåning innebär, framför allt inte i den utsträckning vi har just nu. Många tror nog att de är relativt immuna mot avvikelser i kreditmarknaden men väldigt få har tagit i beaktning konsekvenserna av mer än några få standardavvikelser. Globalt leverage i en extrem utsträckning som man bara uppnår genom år av minusränta borde vara ett stort tema när experterna med facit i hand tittar tillbaka på denna kraschen (kanske).

Och då har vi inte ens övervägt vad som händer om räntor börjar stiga. Det är ett mörkt case redan med befintliga minusräntor. Bostadsmarknaden kommer krascha. Valutamarknaden kommer att spåra ur helt. Värt att tänka på är att guld och bitcoin är två tillgångar som ej är baserat på debt. Do as you will med den informationen. SEKen kommer bli värd mindre än en bit toalettpapper någon med corona snytit sig i.

Detta innebär också att folk kommer bli arbetslösa i stor utsträckning. Man bör reflektera kring hur säker din inkomst faktiskt är, vad du har för besparingar och om du vill ha dem exponerade i fonder/aktier. Även om du intalar dig själv att du är långsiktig i ditt aktiesparande så får du fundra på om du kan vara långsiktig i dina aktier om du saknar inkomst kommande månader/år. Det är lite osoft att tänka att allt löser sig, börsen droppar ytterligare 50% och dina aktier är nu värdelösa samtidigt som du inser att du kommer behöva använda pengarna för att köpa mat. Om du inte lever i ett ekonomiskt överflöd, se till att tänka igenom och sätta dig i en position där du är bekväm med utfall som inte är business as usual.  

Alla ekonomiska konsekvenser är såklart temporära, tillgångar skiftar händer, förluster realiseras, man börjar om och saker normaliseras på sikt. Men just i detta fallet kan det komma att få stora praktiska konsekvenser och ”den temporära tiden” kan komma att bli 10-20 år för full återhämtning. 

Där är några main teman som jag tror kan vara värda att ha tänkt över. Förberedelser is key.

Lycka till i vad som kanske blir vår tids största kris!

Med vänlig hälsning

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *