Den ultimata kukmätartävlingen

Mellan länder pågår ständigt olika sorters tävlingar. Vem har den bästa tillväxten i BNP, vem vann flest OS-guld, vem har den lägsta skuldsättningen, vem är mest klimatvänlig, vad har man för räntepolitik , vem har lägst arbetslöshet och vem har mest jämställd arbetsmarknad. Vissa av dessa faktorer påverkar ländernas värde på deras valuta och har reell påverkan på ekonomin medans andra faktorer är mest på skoj.

När man prissätter en valuta är det som med allt annat utbud och efterfrågan som styr. Vissa säger lite vårdslöst att det är ett mått på styrkan i ett lands ekonomi. Egentligen är det ju mer komplicerat än så och som det ser ut idag är det även relevant att titta på den politiska sammanhållningen bakom valutor, eller valutaunionen Euro. I och med Brexit ökar till exempel risken för at fler länder väljer att lämna EU och därmed sätts även euron som valuta på spel. I samband med framför allt den senaste tidens flyktingkriser har euroskepticismen vunnit mark i flera länder som har euron som sin valuta. Framför allt ser man Italien som en stor riskfaktor att lämna samarbetet. Skuldsättningen individuellt i respektive medlemsland kan också komma att sänka euron, om ”shit hits the fan”. 

Ett annat exempel på en valuta som blivit intressant på senare tid är Hong Kong Dollar (HKD), där förhållandet assets/liabilities hos Hong Kong Monetary Authority kommit att ifrågasättas samt huruvida de faktiskt har möjlighet och vilja att vidhålla sin peg mot dollarn. Om man skulle välja att släppa sin peg kommer det sannolikt innebära en massiv försvagning av HKD. Konsekvenserna av en kraftigt försvagad valuta kombinerat med områdets massiva (och kraftigt ökande) belåning får ni själva fantisera om.

På tal om privat belåning så är Sverige och vår krona en historia för sig. Vi har fastnat i en snedgunga modell större där Ingves sannolikt inte kommer kunna höja räntan utan påtagliga konsekvenser den närmaste tiden. Följden har varit och blir stora prisökningar för realtillgångar så som fastigheter men också aktier. 

 

Den stora förloraren här är sannolikt du som läser detta blogginlägg, då du sannolikt har dina tillgångar på ett eller annat sätt i SEK (undantaget @mikaelb3 , @investeringurun och @OMX2100). På det stora hela är det snittsvensken som blir urvattnad ur ett globalt perspektiv. Om du enbart varit exponerad mot SEK sedan bara 2018 så är du torsk 20% av din net worth mot dollarn, en siffra som hade fått många värdeinvesterare att behöva gå i terapi samt ordineras tung medicinering för att bearbeta. 

(Att pris rör sig uppåt i denna graf är alltså inte en bra sak för den som har sin net worth i kronor)

Kort och dåligt sammanfattat (för jag är inte så bra på att skriva om makroekonomi) så är det mer än någonsin bäddat för en global skuldkris (även om det inte nödvändigtvis är så att det kommer inträffa i närtid eller någonsin). Det som händer när globala skuldkriser triggas är att byxorna dras ner på samtliga deltagare i den globala ekonomin. Både assets och liabilities synas i sömmarna och den där 25cm slak-ekonomin som Ingves mfl påstår att vi har hamnar under lupp. Detta gäller för alla ekonomier och alla valutor. Saker och ting dras till sin spets och det är oundvikligt att vissa valutor drastiskt förlorar/ökar i värde. Skuldkriser tenderar helt enkelt att exponera saker och ting på ett sätt som resulterar i den ultimata kukmätartävlingen mellan ekonomier. 

Min poäng med allt ovan är delvis att USD såklart är världens bästa valuta just nu och har varit en längre tid. Europa är skit, Kina är kanske ett luftslott och Sverige är vad Sverige är, inget speciellt, 15cm osv. Dels försöker jag förmedla min kärlek till USD men egentligen är allt ovan bara en prolog för att kunna tänka vidare kring det som faktiskt är viktigt nämligen globala aktietorgspappret/valutan(?) Bitcoin.

Bitcoin, som saknar koppling till underliggande värden/statlig uppbackning, är vad vi slutligen vill ta ställning till. Hur kommer denna kryptovaluta påverkas om det blir turbulent på riktigt i den globala valutamarknaden och världsekonomin i stort? Man skulle kunna resonera att om klassiska fiatvalutor förlorar sitt värde: vem kommer då vilja köpa krypto? Eller omformulerat, om din valuta blivit värdelös och din ekonomi har kraschat – med vilka pengar ska du köpa för? Om inga pengar finns kan alla finniga datornördar stå och skrika att BTC är världens bästa uppfinning med begränsad supply, men marknadsvärdet kommer ändå inte öka om det inte finns någon demand. Och vidare om BTC som valuta inte har statligt stöd vad finns då att luta sig mot som säkerhet? Vem vill äga en osäker valuta?

Samtidigt får man också komma ihåg att Bitcoin även om den inte har stöld i assets på statlig nivå så är BTC inte heller är drabbat av statliga liabilities. BTC förlorar inte sina underliggande värden (värden som ju inte finns, eller?) om eurozonen kollapsar eller om produktiviteten minskar i Kina. Istället är det iaf enligt min egen syn som jag skrivit i tidigare inlägg, adoption/användande som i så fall får räknas som den underliggande säkerheten.

Som det sett ut historiskt är volatilitet i underliggande tillgången en problematik som varit ett argument mot BTC. Men på sikt, om användandet ökar och priset stabiliseras finns en större möjlighet till trygghet än hos någon annan valuta. Och är det inte just trygghet från externa faktorer det man främst vill komma åt när man väljer en valuta? Kortfattat är det kanske inte de underliggande värdena som kommer vara viktigt för framtida pris på Bitcoin, utan avsaknaden av underliggande liabilities. Vad vet jag.

Så den stora frågan som vi alla längtar efter att veta svaret på: när det kommer till kritan, vem kommer vinna den ultimata kukmätartävlingen?

 

2 reaktioner på ”Den ultimata kukmätartävlingen”

  1. Intressanta tankar som jag inte ifrågasätter (i a f i skrivande stund). Tar till mig, försöker bryta ner och arkivera i en av mina två gråa. Tänker högt under arkiveringen,, ”anammat tanken” om att BTC är mer som en råvara än valuta och därmed bör väl den reagera annorlunda,,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *