Perspektiv

Marknaden har gått ner jättemycket läser jag någonstans. Det kanske är sant för den personen som skrev det, men samtidigt är en nedgång på 5, 10, 15% ingenting för någon annan.

Det jag vill öppna ditt sinne för är värdet av att vara flexibel i sitt perspektiv. När du sitter och flippar produkter med 1000x-hävstång så får du per automatik ett annat perspektiv på alla marknadens parametrar (ex tid, pris, värdet av information/fundamenta) än andra aktörer som arbetar på andra sätt. Du tänker inte som Warren Buffet, du tänker inte som George Soros, du tänker inte heller som Citadels algoritmer eller som Ekka Lundins träffsäkra dippköpar/toppsäljar-hjärna.

Du har ditt helt egna perspektiv och det kan vara ditt fängelse men också din frihet. Förutsatt att du kan ta hänsyn till att det finns andra än dig själv i marknaden att du förstår de olika beståndsdelarna.

Som nu i en större rörelse på nedsidan kan du försöka klarlägga för dig själv: Vad finns det för aktörer som är aktiva här? Jag har en fiktiv värld i min hjärna där jag försöker rada upp olika aktörer och identifiera dem i marknaden för att lättare kunna ta ställning till vad som händer. Detta måste inte nödvändigtvis vara ett bra verktyg eller något som du som läser behöver kopiera, men det är något jag själv gör för det passar mitt sätt att handla och se på marknaden.

Som ett exempel på ett perspektiv jag tar hänsyn till i denna låtsasvärld så har du de ”stora ägarna”, kanske long only-aktörer som hanterar sin risk genom att köpa och sälja underliggande. Jag ser framför mig en medelålders man i amerikansk kostym med avtagande hårfäste och tilltagande bukfetma som gillar att jobba med fysiska papper inför sina beslut som han via telefon kommunicerar till sin mäklare. ”Vi måste minska vår exponering av aktier med 30%, no matter what the cost! Börja metodiskt vid nästa topp och hitta volymer att kränga ut resten så gott det går” säger han kanske till sin mäklare på Goldman Sachs eller motsvarande. Han kanske representerar någon enorm fond eller instutition. Han har i varje fall massiv size och det är en stor grupp av denna lätt överviktiga tunnhåriga man som orsakar nedgången från ATH till där vi handlas nu. Jag försöker se och känna honom i marknaden och lista ut var han upplever att värde är och känna när han är aktiv, för han är okänslig för pris och flyttar marknaden. Denna karaktär ingår i vad jag ibland referear till som ”Longer Time Frame-aktörer” i bloggen.

Sen har du någon lite yngre förmåga i skräddarsydd kostym som sitter på något ljust hörnkontor på Wallstreet, glasfönster, snygga skärmar med Bloombergterminal samt en snygg assistent som sitter utanför. Han noterar säljflödena tidigt och lastar på massiva kortpossar av olika slag. För honom är pris avgörande och varje affär sker mer precision. När han når sitt target på nedsidan så täcker han. Målmedvetet och aggressivt. Han hämtar sin vinst som kommer låta honom uppgradera sin lägenhet till utsikt över vattnet eller köpa sin nya sportbil. Det är han som triggar spiken rakt upp som stoppar ut dig när du fattat att marknaden är på väg ner, och släpper ner pris temporärt för att du ska korta igen, bara för att använda din och alla andra sopors volymer för att åter täcka sina shorts och trigga en spik upp som stoppar ut dig en gång till. Och så vidare.

Detta är två exempel på hur jag lite barnsligt målar upp olika aktörer i marknaden. Detta för att kunna notera vem som är i kontroll av marknaden just nu (exempelvis traderdriven marknad, longer timeframe-driven marknad). Allt sånt avgör hur jag själv hanterar vinsthämtagningar, size, stopplosser och så vidare.

Det du måste lista ut är: hur ser aktörer med ett annat perspektiv på marknaden? Sitter man med torrt krut och börjar dräggla lätt av erotiskt låga priser som man snart kommer kasta sig över? Är man i början av en större exekvering av säljorders? Vill man ut ur marknaden till vilket pris som helst, har man bråttom eller kan man låta pris återhämta sig lite tills man säljer igen? Hur är wallstreetsnubben positionerad? Täcker han sina shorts aggressivt eller låter han dem rida? Vad gör din gamla kollega från fikarummet som alltid lyckas sälja på botten och köpa på toppen? Osv osv.

Som sagt: ta allt detta med en nypa salt för det är ju inget man ska basera sina beslut på men ibland kan det hjälpa mig bena ut vad som är vad i marknaden, det kan hjälpa mig att förhålla mig till trenden och faktiskt våga fortsätta följa trenden även om man tycker det gått för långt. På samma sätt kan det ibland låta mig gå emot en trend med lite conviction eftersom jag snappar upp olika ledtrådar som gör att jag upplever att en vändning kan vara sannolik.

Tillåt dig själv att testa fler perspektiv, så kanske du inser att vi inte har tappat speciellt mycket i index och har massvis med nedsida kvar – eller kanske inser du att det är årets köpläge och vi ska upp 30% till – aktier är gratis på dessa nivåer, vem vet? Det enda som är säkert är att det finns alltid någon som tänker större än vad du gör och har större köpkraft/påverkan på marknaden (det vet jag eftersom om det inte fanns någon som tänkte större eller har större köpkraft så hade du inte läst denhär bloggen mvh). Försökt ta hänsyn till det när du handlar.

Lycka till i veckan och Carpe diem!

En reaktion på “Perspektiv”

  1. Tack för en superbra blogg! Jag lär mig hela tiden av vad du skriver.
    Men nu när du berättat om ”glasfönster” blir jag ju väldigt nyfiken på vad det finns för andra sorter…;)
    Carpa vidare! 💪

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *