Skillnaden på en rörelse och en rörelse

Marknaden rör sig ibland mycket och snabbt. Ibland sker det mer frekvent än andra gånger. Det finns slutsatser man kan dra utifrån det och jag ska försöka bena ut vilka dessa kan vara för er. Ett inlägg man kan läsa inför denna lilla utredning är  ”Alltid ett narrative” där jag pratar om storytellingen som följer marknaden.

För detta är centralt. Vad är nyheter/information som fundamentalt skapar förändring i marknaden och vad är bara ett narrative från media/mäklare/courtagegenererande aktörer. När marknaden droppar på statistik/släpp/uttalanden från centralbanker så är detta en sak. Det är generellt sett information som bör prisas in i marknaden, således är rörelser ”naturliga”. Samtidigt måste man tänka på att marknaden i det stora hela inte lägger lika stor vikt vid nyheterna från tex en centralbank som de aktörer som agerar direkt i samband med nyhetssläppet. Så den övergripande trenden har fortfarande god sannolikhet att fortsätta.

Därtill finns det prisutveckling som sker då och då, större rörelser som kommer relativt plötsligt som media alltid brukar hitta någon förklaring till. Marknaden prisar in än det ena än det andra. Min favorit är när man menar att valet i tex Sverige enligt media har påverkat OMX30, samtidigt som OMX30 exakt speglar utvecklingen som de större världsbörserna. Detta är storytelling och generellt sett helt irrelevant.

Slutligen så finns det rörelser som bara kommer. Utan storytelling, utan stats. Det är dessa man ska vara vaksam på, när marknaden exempelvis bara säljer av kraftigt. Sen nästa dag, eller dagen efter det så säljs det av kraftigt igen. Målmedvetet och skoningslöst. Gäddan-style. Det är då man kan dra lite slutsatser och vara vaksam. Detta är ett tecken på longer time frame-aktörer som agerar i marknaden. Deras agenda är helt okorrelerad med vad du läser på DI och Bloomberg. Är man lite konspiratoriskt lagd skulle man kunna spekulera i att den faktiskt är omvänd från vad du läser i media. Det vill säga när media panikar kan det vara så att större aktörer letar köplägen.

Så, aggressivt marknadsbeteende utan uppenbar fundamenta. Håll ögonen på det och våga ta position med de aktörerna. Fundera kring i vilken nivå i marknaden du befinner dig också, för att lista ut vilka konsekvenser det kan få om beteendet fortsätter. Är det i ett balanserat/konsolideringsområde eller i toppen/botten av en range till exempel. Respektive situation har olika potentiella följder. Fundera också utifrån olika timeframes litet som stort. Det är viktigt för hur man bör agera med optimal Risk Reward, Köpa sälja eller sitta på händerna.

Det går såklart att skriva mer om detta och det kanske jag gör också men nu är lunchen slut och det är dags att åter fokusera på marknaden.

Carpe diem och lycka till med handeln!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *