Vi handlar pris inte tid

Får ofta frågor om min arbetsyta, vad jag tittar på och varför. Även vilken timeframe jag använder mig av i grafer. Många verkar tro att man som trader har en viss timeframe man tittar på och agerar på. Svaret är till viss del raka motsatsen. I varje fall i min egen erfarenhet så blir jag mindre och mindre intresserad av tid ju längre jag handlar. Allt flyter samman vad gäller tid, det är rörelserna som är viktiga. För att få fördjupad förståelse för vad jag menar kan man kolla på klippet nedan (som jag tror jag länkat till tidigare i något annat blogginlägg).

Nåväl. Poängen här är att vi handlar pris – inte tid. Därför tänkte jag idag lyfta fram ett verktyg jag använder, ett annat sätt att bygga och visualisera prisförändringar som inte tar hänsyn till tid what so ever nämligen Renko Charts. För tydlighetens skull så är detta en funktion som kräver sofistikerad mjukvara och framför allt en högkvalitativ datafeed vilket man generellt inte har tillgång till om man inte väljer att köpa in det själv. Det är alltså inte en funktion som finns tillgänglig via de flesta mäklares standardutbud.

Renko kommer från japanskan och är kopplat till deras ord för ”Bricks” vilket man ser tydligt i hur de manifesteras i grafform. När man väljer att bygga en graf utifrån periodiciteten Renko kommer varje candle bestå av ett antal ticks man väljer själv, det vill säga X antal prisenheters rörelse som man själv väljer. På så sätt kan du betydligt lättare visualisera det vi pratade om igår nämligen standardstorlek på rotationer i marknaden. Orsaken till varför jag skriver om detta är för att jag tycker det är viktigt att förstå att man kan ta in fler inputs än bara pris över tid. Generellt upplever jag faktorn tid som allt för betydande i många nybörjares medvetande. Det är förändring i pris du tjänar pengar på och således där du bör lägga ditt fokus.

Personligen har jag tre olika renkocharts uppe på min ordinarie arbetsyta, den ena är en 1ticksrenko mest för att för egen del kunna se price action i extremt liten skala, i samband med vissa tighta stoppar/beslut om risk reward och liknande. Tittar på den när jag vill tydligt se vad som hände i pris (inte speciellt viktig men använder den ibland).

Därefter har jag en renko för intradagsrotationer, 5t renko. Den hjälper mig se om det är ett uppenbart bra eller dåligt läge att ta en entry sett till nuvarande rotationer. Generellt är det ju bättre att ta en entry efter en ”standardrotation” bort från det håll du vill ta din position. Den hjälper mig minimera risken för att bli utstoppad och/eller använda en mindre stopp än jag hade behövt annars.

Slutligen använder jag en kombinerad graf med Renko + indikatorn Ichimoku cloud. Detta är mest för att själv snabbt kunna påminna mig själv om den mer övergripande trenden.

Där har ni lite av mina verktyg och ett sätt att titta på marknaden utanför 1, 5 och 15minutersgrafer. Kom ihåg att man kan titta på marknaden ur väldigt många perspektiv. Ju fler du behärskar intuitivt desto lättare blir det att tjäna pengar.

Ta hand om er och carpe diem!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *