HUR MÅNGA PUNKTER BORT HAR DU DIN STOPP?

Det är en av frågorna som är väldigt vanliga från både nya och gamla följare till mig som indextrader. Den och ”Efter hur många punkter tar du din vinst” och liknande. Svaret är: det beror på.

Det är en frågeställning som mynnar ut i trade management. Hur beter sig marknaden just nu. För ett år sedan såg det helt annorlunda ut jämfört med idag. Exempelvis förra sommaren kunde en vara intradagsrange vara totalt 30p, idag är den närmare 100-150p. Detta innebär att man bör (eller måste) förändra sin handel baserat på hur marknaden beter sig. Det är ingen hemlighet att jag gillar stora röreler, som de flesta andra traders. Men man måste också förstå att marknaden för det mesta rör sig i mindre steg och vill man göra maximal intjäning så måste man anpassa sig efter det. Detta innebär att man kan hålla koll på vad en ungefärlig standardrotation brukar vara exempelvis för att bättra sina odds. För marknaden roterar ju alltid, ibland i större rotationer ibland mindre. Ibland är rotationerna enorma i en riktning och små i den andra riktningen. Exempelvis vissa starka trenddagar där du har en rörelse upp på 50p, rotation ner på 10p, rotation upp på 50p igen osv.

Det är ditt jobb som trader att ha en ungefärlig koll på hur marknaden sannolikt kommer bete sig här näst. Generellt kommer du komma fram till att kortare rörelser är bättre då du kan fånga fler. Men det ökar också mängden beslut att fatta, vilket i sig är en utmaning. Så frågan du får ställa dig är om det är värt att hålla kvar och riskera stoppen med uppsidan om en större rotation i din riktning eller om du ska hämta en ”standardrörelse” i vinst.

Oftast skulle jag säga att det sistnämnda är bäst, för de allra flesta. Med år av erfarenhet kommer du kunna avgöra i vilka lägen det sannolikt är lönt att hålla kvar. Erfarenheten främst skulle jag säga är ditt vapen för att växa vidare i din lönsamhet genom trade management.

Det var allt för idag.

Carpe diem

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *