Fundamental Bananalys

För oss som handlar i det lite kortare perspektivet (sekunder, minuter, timmar dagar) finns det precis som för alla olika approaches till att handla marknaden. Idag tänkte jag skriva om vad jag inte använder så mycket nämligen fundamental analys.

Gällande aktier är fundamentala händelser avgörande, ex nyheter och PM men när det kommer till index och valuta är just fundamental analys något som jag upplever som extremt svårt att tillgodogöra sig i sin handel om man är en enskild aktör och om man som jag inte är ett geni. Visst, det kan vara att man agerar på något stort makroevent eller ”fundamental händelse” som förstärker en befintlig trend eller uppenbart genererar en större rörelse. Det tydligaste exemplet jag kan minnas där jag själv handlat annorlunda baserat på fundamenta var 2015. DAX hade handlats svagt under en tid. Mönstret såg ut som följande: marknaden öppnade gap upp, gjorde en stark rörelse uppåt, toppade ur och då kortade man varje morgon för glatta livet, generellt toppade man ur i förhandeln. Därefter var det bara att avgöra om Swing Low skulle hålla för dagen alternativt bryta ner och trenda ner.

Under en av dessa dagar kändes allt lite extra bäsigt och jag har en befintlig kort position i dax motsvarande vad som då var min ”max-size”. Plötsligt droppar marknaden ner, stannar till en kort stund och droppar igen. Automatiskt kollar jag twitter för att se om något hänt. I vanlig ordning är Phukettrader snabb med att dela nyheten om utsläppsskandalen för Volkswagen (följ honom om ni inte gör det redan, få personer är så snabba och generösa med att dela viktig information). Sett till hur stor bilindustrin är av totala fördelningen i DAX fick man göra ett call över hur man skulle agera. I detta fallet valde jag att öka size kort och gå över vad jag vanligtvis hade som sizegräns i min handel. Därefter totaldog marknaden och det blev någon typ av rekorddag intjäningsmässigt.

Exemplet ovan är det tydligaste jag har för fundamentatrading enligt mig vad gäller index och valuta. Ett exempel på vad som INTE är fundamentatrading samt något jag får panik när jag ser är folk som skriver ut ”Ja nu gjorde ECB si och såhär med räntan, då borde ju marknaden gå upp så jag långade index nu”. Detta förekommer skrämmande ofta. Orsaken till varför det är dårskap är bland annat följande: När du handlar med ett sådant resonemang som grund tävlar du mot alla världens största instutitioner och världens smartaste hjärnor med extrema resurser i sina modeller över orsak och verkan samt vad detta innebär för sina positioner. Om ditt resonemang är att ECB gjorde X eller Y och du därför tar en viss position så förstår du inte vilket spel du spelar eller ens vad planeten du befinner dig på heter. This is börsen och här har du ingenting att göra, om du tänker på det sättet.

Poängen är inte att klanka ner på någon som handlar sådär utan snarare att öppna upp för vikten av att vara medveten om sina brister och att istället fokusera på vad för information och vilka styrkor du har som du faktiskt kan dra nytta av. I mitt fall handlar det om att titta på pris och volym. Två faktorer som är genuiuna och visar vad marknaden faktiskt gör. Detta kompletteras med risk management, money management och trade management för att optimera utfallet.

Utöver det finns det sentiment. På något sätt tycker jag detta kan klassas in som en fundamental analys-del i handeln, om man så vill. Du kan försöka sortera storytellingen som sker i finananasvärlden och ta hänsyn till hur väl det spelar med faktisk prisutveckling och trend i olika index/valutor. På så sätt kan du vara försiktig/siza upp när saker händer i linje med din interna sentimentkompass. Med ett ödmjukt förhållningssätt till detta kan det vara ett bra fundamentaverktyg.

Allt detta är faktorer jag kan överblicka och använda för att göra tjeen i marknaden. Det är viktigt att ständigt ifrågasätta sina metoder för det är lätt att man lurar sig själv att man är smartare än vad man faktiskt är. Oftast är man inte så smart. Tyvärr. Det var allt för idag.

Carpe diem!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *