Min syn på Edge

Det skrivs mycket om Edge ur ett rent intjäningsperepektiv. Fungerar din strategi och allt det där. Eftersom det redan finns mycket skrivet om det tänkte jag introducera två mjukare begrepp för Edge som jag hittat på själv och som jag trackar: Statisk och dynamisk edge. Utöver det vill jag lyfta frågan att agera utifrån sin Edge. 

Statisk edge är det du bygger med strategi och disciplin. Detta kan innefatta allt möjligt. Exempelvis din struktur för att samla in information, ditt kontaktnät du bollar idéer med, ditt sätt att se på marknaden, din erfarenhet, dina skärmtimmar och till och med din kontostorlek. Din analysprocess är en viktig del av din statiska Edge, den byggs av din erfarenhet och den är svår att ta ifrån dig.

Den dynamiska edgen finns i nuet. Den handlar om att skapa, identifiera och exekvera din affär. Många funderar för mycket på VAD man ska göra (kommer från Statisk edge) istället för HUR och NÄR man ska göra det. Dessa två sistnämnda är din dynamiska Edge. Det är dessa som tillåter dig att få en bra entry  och en bra exit. 

Din dynamiska Edge är en smältdegel av hur du mår, vilka du omger dig av, dina tankar, din kost, din träning, din meditation, din närvaro och en massa annat. Allt ovan har en påverkan på hur vaken och redo du kommer vara i att se vad som är rätt beslut och framför allt när du ska agera på din Edge.

Och det är slutklämmen. Du kan ha världens bästa Vad, världens bästa Hur men missar du När så är de två andra inte mycket värt. I marknaden handlar detta om skillnaden mellan att veta när man har rätt och när man ska handla. Exempelvis kan man med lite skärmtid ”veta” att det kommer bottna men man förstår det för tidigt och köper för tidigt och hamnar snett ändå. På samma sätt kan man i retrospekt se att en viss rörelse är på väg men då har man redan missat ett bra pris, köper ändå och blir utstoppad.

Det är nyckeln till slut: att sy ihop Vad, Hur och När.

Dessa tankar kan du ju antingen förstärka eller applicera på andra delar av ditt liv. Tydligast tycker jag motsvarande tankar appliceras på sälj. Du kan ha alla stjärnor i linje när det kommer till vad kunden ska köpa och hur, men om du inte går på avslut med rätt timing kommer du få ett nej. När du har en känsla för vad som är rätt timing och framför allt hur du själv förändrar parametrar för att skapa rätt timing och bygga upp möjligheten till ett avslut samt känslan för när tiden är rätt så blir du ostoppbar. Samma gäller i marknaden. När är viktigare än hur och vad.

Försök vara medveten om och slipa på din statiska och dynamiska Edge så kan jag lova att du kommer utvecklas ljusår inom både trading och livet. 

Carpe diem.

3 reaktioner på ”Min syn på Edge”

 1. You are missing one thing though NÄR är också = VAD och HUR

  Om din strategi är baserad på NÄR du ska handla och inte till vilket pris instrumentet står på.

  Slipa på NÄR och VAD och HUR blir NÄR

  Eftersom allting handlar om timing i slutändan.

  MVH
  /Key

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *