Eyes on the prize

Marknaden är en riktig djävul. Det är sedan gammalt. Djävulskapen tar sig i uttryck på olika sätt från dag till dag men man kan ibland urskilja vissa mönster. Den senaste tiden har det varit hisnande selloffs från highs följt av fortsatta sälj och obehagliga konsolideringar.

De olika sätten marknaden försöker skaka om dig skiljer sig från dag till dag, vecka till vecka som sagt men det finns en poäng att ta med sig. Detta är att gör din analys i förväg och lita på din analys. Exekvera enbart det du planerat i förväg. Skapa ett eller två scenarion som du följer, allt annat kommer förstöra dig långsamt.

När du handlar marknaden ska du ha klart för dig vilka scenarion som är tänkbara och ungefär hur du ska handla dem. Därefter låter du marknaden visa för dig vad som är rätt och så anpassar du dig och exekverar. Lättare sagt än gjort men det är ett sätt att hållbart långsiktigt närproducerat och ekologiskt låta ditt depåsaldo växa istället för att sprängas.

Merparterna av gångerna jag har saftiga förlustdagar är kopplat till osäkerhet över planen. Man flyger likt en plastpåse i vinden fram och tillbaka, runt i cirklar, upp och ner baserat på marknadens vind som vänder konstant. Låt oss säga att som de senaste dagarna så har du analyserat fram ett uppställ. Marknaden börjar ralla precis enligt din plan, men droppar skoningslöst och slår ut dina stoppar. Sen konsoliderar marknaden, visar massiv svaghet och du försöker korta, men då spikar den upp och visar plötslig styrka, du stoppas igen och tänker ja nu jävlar ska jag långa. Marknaden konsoliderar igen och du lastar på lång, sen får du en spik ner, du ökar, och en till spik ner som stoppar hela din size. Därefter tänker du NU SKA JAG GÅ KORT FÖR DETTA ÄR DOMEDAGEN!!!! Lastar på för att se marknaden ticka upp ett tick i minuten, det ser så långsamt och svagt ut men det slutar inte ticka upp. Du ökar din kort och tänker jääävlar vad det kommer droppa snart. Men det fortsätter ticka upp och upp och upp. Resten av dagen. Förhoppningsvis går dn stopp redan i närtid. Sen när du tagit din femte och sista stopp och känner de fiktiva tårarna rinna längs din kind, då kommer den där stora rörelsen du letat efter som salt på såren och visar att om du bara hade följt planen så hade du gjort rekordintjäning.

Så kan det se ut när du kastas impulsivt mellan trades helt utan att ha en plan att stötta dig mot. Förhoppningsvis kan du känna igen känslan som man har i kroppen när ovanstående inträffar och bara genom det identifiera att du är aktiv i ett destruktivt state samt stoppa det innan det är för sent.

Något att lägga på minnet. Hoppas ni får en bra tisdag med stort tjeen och carpe diem!

En reaktion på “Eyes on the prize”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *