Yin och Yang

När man arbetar som trader finns det många positiva och negativa aspekter som inte är helt uppenbara för den som vill in i värmen. Man ser gärna de positiva effekterna och betydligt mer sällan de negativa. Detta av förklarliga skäl eftersom nedsidan oftast finns på insidan. Att vara en Trader handlar i min värld väldigt mycket om psykisk självvård och självoptimering.  

Följderna av att vara i psykisk obalans är många. Hybris leder till för stort risktagande, depression leder potentiellt till FOMO eller rädsla att ens ta en position från första början. Osäkerhet leder till för tidig utlösning och uteblivna vinster alternativt ingen vinsthämtning alls. Allt som är känslor är helt enkelt destruktivt i marknaden och ovan är bara ett axplock av orsaker och verkan.

Det som krävs är ett mindset of zen. Som övning kan du som aspirerande eller befintlig lönsam Trader försöka observera ditt state regelbundet under dagen och skriva ner vad klockan är och hur du känner. Vill du göra det mer avancerat kan du också notera vad som pågår i marknaden/med dina possar samtidigt. Det är en bra övning för att bli observant på sig själv vilket är första steget för att styra ditt state. Du kommer sannolikt bli förvånad över hur patetiskt uppfylld av känslor du är i samband med din trading, även fast du har en bild av att du är stark i din emotional management. 

När du lärt dig detta är nästa steg att aktivt försöka knuffa dig själv i rät ritning. LivetSomTrader sa en gång ”Har man roligt gör man fel”. Detta är sant i så många aspekter. Allt som är känslor får du  unna dig när den marknad du handlar har stängt. Se till att observera vilka känslor som är aktiva och centrera dig själv. Verktyg för att hjälpa dig i din centrering är exempelvis meditation (själv eller med hjälp av en app), läs böcker som The Power of Now eller bara gå på en promenad en stund. 

När man gör detta till en practice då kommer du märka hur viktigt allt som händer utanför marknaden är för din psykiska närvaro när du väl handlar. Hur mycket du tränar är avgörande, hur mycket du sover och framför allt varje enskild interaktion med andra människor ”i verkliga livet”. Minimera allt som får dig ur balans eller tröttar ut/stressar dig. Tillsammans bildar din fria tid, som i praktiken är din återhämtning för nästa trading session, en halva av yin och din närvaro/emotional management under tradingdagen bildar ditt yang.

Hitta balansen så kommer marknadens vinster att hitta dig. 

Carpe diem 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *