Tidszoner

 

Notera mästerlig time of publication 

För en trader och inom trading generellt är detta ett centralt men sällan uttalat begrepp. Det går att bryta ner på många nivåer. Allt från i specifika bolag eller papper, hos specifika aktörer eller hos dig själv som utför affärerna. 

Det är det sistnämnda jag kommer fokusera på i detta inlägget. Målet är att skapa en grund för att öka sin lönsamma trading och minska risken för förluster. Hur använder man tidszoner för att göra detta? Svaret är: genom lite mer jobb än du gjort tidigare och disciplin. Det går att välja i vilken utsträckning man gör detta men utgå från att du vill logga eller på annat sätt föra statistik över dina trades. Därefter vill du sortera allt efter tid för att urskilja om det finns ett mönster där du kan veta om du är mer lönsam eller om du har tider där du tenderar att göra förluster. 

För min egen del är förmiddagarna (kl 08-10) generellt den mest lönsamma perioden. Runt kl 11.30 är det skakigare och vid 12-13 tenderar jag att mestadels göra dåliga affärer. Vid 15.30 när USA öppnar finns möjligheter till god intjäning men också stora förluster. Detta beror på att volatiliteten ökar men risken finns i huruvida jag är skärpt eller inte efter dagens trading. Här spelar allt som inträffat under dagen in i allt större utsträckning. Har jag haft en bra dag och mitt sinne är rent ökar sannolikheten för en bra eftermiddag. Har jag saker som tynger mig, lösa trådar mentalt som stressar mig eller liknande riskerar man att tappa fokus och sabba dagen.

Men åter till huvudämnet. Din främsta uppgift är inte att förstå varför vissa tider är bättre än andra att handla utan att istället hitta om det är så och i så fall när. Först när du gjort det kan du börja spekulera i varför saker är som det är. Det är också viktigt att du regelbundet följer upp för att saker i marknaden ändras. Exempelvis har Lunchhandeln under sommaren varit katastrofalt tråkig och meningslös. Då är det inte bara möjligt utan enligt mig din skyldighet att lägga din tid på något annat som gör dig starkare i marknaden när du väl handlar. Är du inte i en optimal tidszon bör du lägga din tid på annat, istället för att långsamt dränera dig själv i en slö marknad i hopp om skärmtidspremie. För min egen del har träning eller socialt umgänge (lunch/kaffe) med inspirerande personer varit en nyckel under sommaren när tiden finns.

Allt handlar om effektivitet. En Trade är antingen en vinst eller förlusttrade. Det du måste göra för att håva in de stora pengarna är att optimera möjligheten för vinst samt ta bort förlusterna. Båda har i slutändan samma värde. Och ditt state är en viktig del i allt du gör. Så optimera alltid dina tidszoner och därmed dig själv. Det vinner din depå på och också ditt välmående.

Carpe diem 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *