Sista striden

Jag lyssnade nyligen på en berättelse om en soldat från WW2 som hade livet framför sig, som hade överlevt hela andra världskriget, men som dessvärre dog i någon av de sista striderna, tre dagar innan kriget tog slut.

Detta fick mig att tänka på marknaden. Så många individer som offrat sina liv under de sista slagen. Samma gäller börsen. Inget har skördat så många offer som en trendvändning i marknaden. Man kan ofta läsa i tradingböcker att man inte ska leta bottnar och toppar, men varför säger man så?

En vinkel man sällan pratar om enligt mig är det mentala kapitalet. I samband med toppar och bottnar tenderar man att kunna bränna stora mängder mentalt kapital. Din conviction blir starkare och därmed risken dels att du ska bli tiltad och dels bränna onödigt mycket monetärt kapital.

Det klassiska scenariot: ett papper du bevakar börjar rasa i värde. Kanske har du  tålamod att vänta in raset. Men någonstans hamnar pris i en zon som är en botten enligt dig. Du börjar köpa. Marknaden konsoliderar, kanske tar en mindre högre high. Du känner dig bekväm. Nästa gång du kollar positionen har den brutit ner utav helvete. Du är nära din stopp. Men du tänker: detta är en shakeout och du köper mer. Marknaden fortsätter bryta ner och du tvingas stoppa. Sen kommer den kraftiga återhämtningen. Ny högre high, högre än den du tidigare hade som bekräftelse. Nu blir du irriterad. Detta är ju din plan. Den är ju in play. Du kan inte stå utanför detta. Det är ju botten! Du kastar dig in och köper igen för att bara en stund senare se marknaden tanka och du är så sned mentalt på grund av tidigare stoppar att du tar stoppen fortare än vanligt för att undvika en total urkukning på nedsidan. En sådan har du inte råd med i denna Trade, tänker du. Nåväl jag försökte, är nästa tanke. Fram tills nivån du tog stoppen på visar sig bli en omvänd huvud skuldra-formationsskuldra. Nu kommer rallyt. Skoningslöst trendar vi för resten av dagen och gappar upp dagen efter följt av gap and go och där missade du din bästa Trade i livet.

Känner du igen det där? Det var du som dog i den sista striden. Precis innan livet skulle börja. Varför? För att du såg detta som en stressad situation. Du var rädd att missa målet. Trots att situationen faktiskt är den omvända. Det finns inga situationer där du har starkare fotfäste ön en vändning i trend. Det är där du har råd att avvakta. För om du har rätt kommer du ändå få (för exemplets skull) 500 punkter. Vad gör det då att vänta in 20-50punkters bekräftelse? Ingenting. Och du slipper vara med på en sån där liten ankbåt och springa upp för stranden i Normandie som i Saving Private Ryan samtidigt som någon står med en kulspruta och mejar ner dig.

Så slutsatsen är: förstå när du har en position av styrka i marknaden och våga utnyttja den. Bli inte den som dör dagen innan allt det roliga börjar. Håll huvudet kallt och våga vänta. Det är så man vinner i marknaden.

Carpe diem

3 reaktioner på ”Sista striden”

  1. Ett av de bättre inlägg. Igenkänningsfaktorn är hög, och jämförelsen är klockren. Fortsätt göra marknaden lite roligare och lite mer förståelig! /gingertrader

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *