Map Awareness

Fick en fråga om hur många punkter jag vill ha i varje Trade jag gör och hur stora stoppar jag har. Det finns inget enkelt svar på den frågan men jag ska försöka besvara den med en liknelse. Igår pratade jag med en vän om hans tidigare karriär som professionell counter strike-spelare under gymnasiet. Det blev lite sentimentalt och vi pratade om olika strategier på olika banor, vilka vapen man använde och så vidare. Detta är i grunden väldigt likt mitt sätt att se på trading.

Det handlar om en tradingmässig ”Map awareness”. Detta är en gamingterm som innebär att du har förståelse för banan du spelar just nu. Ju bättre du känner banan desto bättre beslut kan du fatta. Du vet vilka vinklar motståndaren sannolikt dyker upp i och därmed var du ska sikta. Du vet var du bör befinna dig och ställen där du garanterat kommer dö om du står på. Dessutom vet du vilka vapen du bör köpa och vilken väg du bör springa med vilket vapen. På vissa banor väljer du vapen du aldrig hade avnänt på andra banor. Och så vidare och så vidare.

Njutningen av att dra HS på hela motståndarlaget är inte helt olik den när man får en 100punktersrörelse i daxen.

Samma sak gäller trading. Varje dag är som att du spawnar på en ny bana, i varje papper du handlar. Du måste orientera dig och förstå vilken bana du hamnat på för att ha en chans att tjäna pengar. Är det en liten eller stor bana?  Vilka vapen bör du använda i vilken situation? Vad finns det för ytor där just din spelstil lämpar sig bäst? Små eller stora ytor?

Detta blir översatt till hur ser volatiliteten ut i pappret du handlar, vad är det för spread i pappret, kan du göra många affärer eller få i termer av dyrt/billigt courtage, trendar marknaden eller konsoliderar den, vad är snittrörelsen just nu, vem är det som är aktiv i marknaden (longer time frame-aktörer eller traders) och allt det där. Det finns hundratals faktorer att kartlägga om man vill bemästra spelet börsen.

Så det är svaret på frågan: Jag har aldrig en fast specifierad mängd punkter som jag letar efter. Detta baseras på rådande marknad. Många kloka tradörer brukar säga att man får ta vad marknaden ger, inte vad man själv vill ha ut. Detta är väldigt sant och oftast krävs det många tillfällen där fina vinster förvandlas till rekordförluster för att inse hur sant det är. Att säga att man ska ha en viss mängd punkter generellt är ett annat sätt att säga att man inte anpassar sig efter marknaden och gör man inte det kan jag garantera att du kommer få smaka på fisten.

Så avslutningsvis: Varje papper du handlar och varje dag måste du bygga din map awareness. Förmågan att göra detta på ett bra sätt och därefter optimera nyttan av din analys bygger man genom skärmtid. Jag hävdar att detta är en av huvudsyftena bakom det alla pratar om men som ingen definierar varför eller vad man får ut. Skärmtid ger möjlighet till map awareness. Så enkelt är det.

Carpe diem

En reaktion på “Map Awareness”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *