The drift of Death

 

Ibland, för att påminna mig själv, sjunger jag The look of love fast byter ut ”look of love” mot ”drift of death”. Så medans ni läser detta kan ni ju testa att göra samma sak, genom att spela låten nedan.

Det vi ska prata om idag är drift of death, marknadens egen Medusa. Det drift of death innebär är ett långsamt driftande mönster i en riktning. En drift som kan pågå i oändlighet och därmed också potentiellt längre än vad du har kvar pengar på kontot om du försöker gå emot.

Orsaken till varför jag kallar fenomenet för marknadens Medusa är just för att om du tittar på rörelserna är du rökt. Det finns en inbyggd mekanism i varje tick som gör att du vill gå emot varje litet tick i marknaden.

Först och främst föds drift of death generellt ur en stor volatilitet. Du har handlat den och säkert gjort det bra. Du är taggad. Lite uppe i varv, lite puls. Om driften är på långsidan så kommer du börja med att vara lång, säkert från bra priser också. Sen kommer du känna ”detta håller inte, jag måste korta denna rörelsen, det är för svagt och så är det ju massa volla också så jag kommer få ett jäkla nedställ här snart, det kommer bli så mycket tjeen”. Så tänker du och börjar stänga dina långa och lassa på dina korta. Marknaden låtsasbekräftar dig, och ibland får du en riktig spik ner, som du såklart inte hämtar för du vill ha trendvändning. Men ju mer tiden går desto mer tickar marknaden sakta sakta upp. Sen kommer en spik ner och du tänker ”ja vad skönt nu fick jag min bekräftelse” vilket följs av tick tick tick tick upp upp upp upp. Då engageras ditt psyke och tänker ”nu jävlar ska jag korta denna trötta bluffmarknad” och så börjar du kriga mot trenden. Det blir personligt och du ökar din size. Sen ska du kanske börja jaga lång men då kommer den där spiken ner och tar din stopp för att sedan tugga långsamt vidare upp. Sen fortsätter det där tills du tagit så många stoppar att du kräks.

Så kan en traditionell ”driftfisingsession” se ut. Det låter ju som att det är världens enklaste grej att undvika nu när man skriver ut det men faktum är att jag tror varenda trader åker på det regelbundet i någon utsträckning.

Det enda konkreta tipset jag kan ge är att vara uppmärksam på fenomenet och ditt eget psyke. Detta är en av de viktigaste orsakerna till varför du måste monitorera ditt mentalastate medans du handlar. Det är definitivt en viktig del att förstå hur volatiliteten som föregår driften sätter dig i ett visst state, som därefter blir din undegång när marknadens karaktär ändras.

Om man vill vara riktigt hardcore ställer man larm med visst intervall, 15-30 min eller varje timme för att påminna sig själv om att jämföra marknadens karaktär med ditt state. Drömmen är ju att ha ett tomt 100% objektivt och öppet state men så är inte fallet för 99% av alla traders. Så då får man göra vad man kan.

Tips nummer två är att förstå att man måste invänta mer bekräftelse. Du kanske får en signal om att sälja men i driften måste du invänta en till eller kanske två till. På så sätt undviker du att sakta låta din själ malas sönder i drift of death-kvarnens skoningslösa käftar.

Det var det om drift of death.

Carpe diem

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *