Aktier som en vattendamm

Idag bjuder jag på lite annorlunda content. Det jag vet är att många som läser denna bloggen köper dåliga aktier. Inte bara för att flippa kortsiktigt utan över en längre tid, och i era depåer finns kanske en och annan surdeg där det står minus 30-60% i högerkolumnen. Kanske hade ni för avsikt att bara flippa efter ett uppställ men när ni väl hamnade snett så blev säljknappen genast oattraktiv.

Har man detta beteendet så är man kanske inte världens bästa analytiker utan man ”går på magkänsla” i sina aktieköp. Kanske läser man på något forum, snackar lite med kollegorna på jobbet, flickvännens farsas polare som vet ”en hel del om detta” och så vidare. I linje med det kommer jag nu erbjuda en mer intuitiv och visuell övning för att avgöra om du faktiskt borde köpa ditt tveksamma bolag eller inte.

Det du gör är att visualisera bolaget som en vattendamm. Därefter kan du i ditt medvetande flyga runt och granska delarna. Hur stark är vattendammen byggd? Håller den tätt? Kommer det vatten ur rätt ställen, finns det ens en lucka för utflöde och vattenkontroll (utdelningar exempelvis) eller läcker det åt olika håll där det inte ska (ex dyra löner, tjänstemannakultur)? Om du kikar bakom själva vallen, hur ser vattnet ut? Finns där ens något vatten över huvud taget? Är det höga nivåer eller låga? Är vattnet rent och klart eller grumligt och smutsigt? Hade du velat bada i vattnet eller än mer dricka det? Är det egentligen så att det är en kloak direkt från någons toalett? Sen får du passa in dina egna parametrar i vad du kan ta in för information och värdera, men det kan ändå för den som har det lite svårt att fatta sunda beslut ge en klar bild om bolaget verkligen är skit eller inte.

Här nedan har jag lagt upp tre bilder som representerar tre olika bolag. Du får själv gissa vilket som är vad. Bilderna är min ungefärliga syn på Google, LeoVegas och Spectacure.

Kanske kan ni ha nytta av denna lilla övning inför era framtida aktieköp. Ta hand om er i sommarvärmen och

Carpe diem

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *