Reaktiv eller proaktiv

Detta är ett viktigt inlägg. Det är svårt att göra ämnet rättvisa men många dagar kommer det avgöra huruvida du är lönsam eller inte. Skillnaden mellan att vara reaktiv eller proaktiv.

Proaktiv: Väntar in en rörelse att handla på, en avvikelse som inte är i linje med ditt väntade utfall eller i aktiehandel att ligga i boken och undvika att gå över spreaden.

Reaktivt state: Här slår man på ask, jagar pris, vvfar och allt det där. Du ser marknaden röra sig i den riktning du vill och efter en rörelse åt ditt håll så tar du din affär. Därmed har du mindre marginal för stoppar och en större sannolikhet att ligga snett och bränna mentalt kapital.

Den senaste tiden har jag märkt att jag själv agerat reaktivt. Jag är inte säker på om det är marknaden som roterar på ett sätt som gör det svårare att vara proaktiv eller om det är jag som är i psykisk obalans. Försöker jobba regelbundet med mina entrys och exits men av någon anledning trillar jag dit gång på gång. Det leder till att man måste vänta en eller två rotationer för man har försökt riva av en high ivrig för fortsatt rörelse.

Vissa dagar är det dock uppenbart när man är reaktiv, det går i princip att känna på pulsen, du hör det i din inre dialog med dig själv och du hör det om du råkar prata med marknaden högt. Allt är tecken på att du inte är där du ska vara.

Det man aktivt kan göra är stickprov. Gör en mall över vad som är acceptabelt i termer av entrys. Detta kan du göra genom att ta en printscreen på en graf där du faktiskt handlat och rita upp boxar över acceptabla entry zones. Jämför sedan ditt utfall och avgör hur reaktiv du är. Därefter bli bättre och reap the profits.

Hoppas ni får en fin tisdag i ett semesterfirande Sverige.

 

Carpe diem

2 reaktioner på ”Reaktiv eller proaktiv”

  1. Intressant inlägg. Vad tänker du skillnaden är mellan att vara vad du kallar ’proaktiv’ och att vara contrarian?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *