Alltid ett narrative

När det kommer till index och valuta ser jag ibland hur folk säger ”vi har gått upp en del denna veckan för att X eller y har hänt”. Handelstullar i USA som lyfts eller skapats, förväntningar inför makrodata eller politiska oroligheter.

Det jag reagerar på är när folk faktiskt försöker handla på den typen av storytelling. ”Jag köpte index här för att nu är det ingen risk för handelskrig längre”, eller hur det kan låta. Jag kan inte börja med att beskriva hur märkligt den typen av betende låter i mina öron. Dels är det ju ofta osäkerhet kring själva nyheterna. Det finns ofta en risk i att det kommer att ändras lika fort som nuvarande narrativ uppstod. Sen ska man komma ihåg att det ska mycket till för att marknaden ska ändra sitt sentiment. En stor aktör som vill genomföra affärer i den mån att pris påverkas i marknaden kommer göra det oavsett vad det snurrar för nyhetsstory på CNBC.

Uppmuntrar till relflektion över vad man själv faktiskt agerar på i marknaden och om det är rimligt att fatta beslut baserat på den informationen. Det man också bör tänka på är om du är först med informationen eller om marknaden redan prisat in vad du sitter och tänker på. Sannolikt är du inte först. Marknaden, eller snarare allt som finns runt marknaden, är beroende av ett evigt föränderligt narrative. Det kommer alltid behövas orsaker för folk att handla och media ska alltid hitta på en förklaring till varför saker händer även om det sällan är kopplat till de egentliga orsakerna.

Avslutningsvis insyn i vad jag själv tänker och kan agera på: Det jag tycker man kan unna sig är att leta tendenser inför stor makrodata men där drar jag min gräns. Någon vecka/dag inför ett stort släpp kan man försöka leta någon typ av drift i pris. Det upplever jag kunna ge något och jag kan se hur och varför i termer av att longer time frame aktörer viktar om inför något stort. Det är inte ett vattentätt resonemang, men det enda jag kan motivera i dessa sammanhangen. Självklart kan man unna sig att korta i samband med att det blir världskrig etc men den typen av nyheter står lite i en egen kategori. Sunt förnuft är alltid den bästa vännen.

Hoppas ni får en fin vecka allihop.

Carpe diem

3 reaktioner på ”Alltid ett narrative”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *