Ditt jävla Ego

Beroende på hur spirituell/zen/mindfullness/laktosintollerant vegan man är så läser man den rubriken lite olika. Den tolkning jag är ute efter är bäst citerad och förklarad av Eckhart Tolle. Jag gör som så att jag kopierar in en wall of text som handlar lite om hans syn av ego. Den är väl värd att läsa, även om det är svårt att ge en tydlig bild av egot i en så kortfattad text. Det kan hända att man tycker det blir lite luddigt och man vill sluta läsa, i så fall kan man göra det men jag rekommenderar verkligen att man läser igenom allt även om det är jobbigt. Efter sammanfattningen kommer mina tankar kring några historiska händelser, några av mina egna misstag och hur man kan försöka bli bättre.

Most people are so completely identified with the voice in the head—the incessant stream of involuntary and compulsive thinking and the emotions that accompany it—that we may describe them as being possessed by their mind.”

“As long as you are completely unaware of this,” he continues, “you take the thinker to be who you are. This is the egoic mind. We call it egoic because there is a sense of self, of I (ego), in every thought—every memory, every interpretation, opinion, viewpoint, reaction, emotion. This is unconscious, spiritually speaking.

He goes on to explain how our thoughts and thought patterns are conditioned by our past experiences, family life and upbringing, and overall environment that surrounds us.

“The central core of all your mind activity consists of certain repetitive and persistent thoughts, emotions, and reactive patterns that you identify with most strongly. This entity is the ego itself.”

The ego is full of thoughts and emotions with which each of us identify and which cause us to play certain roles in certain situations, without even being aware of it. And we have “collective identifications such as nationality, religion, race, social class, or political allegiance.”

“It also contains personal identifications, not only with possessions, but also with opinions, external appearance, long-standing resentments, or concepts of yourself as better than or not as good as others, as a success or failure.”

He also describes how all our egos are essentially the same:

The content of the ego varies from person to person, but in every ego the same structure operates. In other words: Egos only differ on the surface. Deep down they are all the same. In what way are they the same? They live on identification and separation. When you live through the mind-made self comprised of thought and emotion that is the ego, the basis for your identity is precarious because thought and emotion are bey their very nature ephemeral, fleeting. So every ego is continuously struggling for survival, trying to protect and enlarge itself. To uphold the I-thought, it needs the opposite thought of “the other.” The others are most other when I see them as my enemies. At one end of the scale of this unconscious egoic pattern lies the egoic compulsive habit of faultfinding and complaining about others. Jesus referred to it when he said, “Why do you see the speck that is in your brother’s eye, but do not notice the log that is in your own eye?”

Lite att bita i. Ju mer egostyrd man är desto svårare att ta till sig texten, skulle jag tro. Varför jag skriver om detta är för att i marknaden är egot din största fiende. Det är egot som låser dig vid en bias, egot som får dig att flytta dina stoppar även om det är uppenbart att du har fel, egot som får dig att sluta se verkligheten för vad det är på grund av attachment till framtida utfall som du identifierat dig med.

Egot är dessutom en lurig jävel som alltid tar dig när du minst anar. Personligen är det en daglig kamp att inte trilla i egofällor. Både privat och yrkesmässigt. Det yttersta exemplet på en kollektiv ego-urkukning var Fingerprints uppgång och fall. Både ja och nejsägare engagerades så djupt i sitt egna egnagemang om vad man tyckte, hur framtiden skulle se ut och hur idiotiska alla andra var som tyckte något annat. Detta gäller även mig själv, som gjorde både en och hundra memes där jag förlöjligade både individer och händelser. I retrospekt kan jag se att detta var en tid där jag var som mest styrd på daglig basis av mitt ego. Samtidigt som det också var väldigt roligt och det skapades mycket comedy gold.

När kursutvecklingen i Fing började avvika från de positiva förväntningarna på aktien fick vi se nästa nivå av egots totala förstörelse av folks själar och medvetanden. Extrema skällsord och hot blev en del av vardagen. Med ljus och lykta letades syndabockar för att skydda det egna egots fortlevnad. Analysen är inte fel, det är inte jag som har fel, jag är ju fingjonär och ska bli ännu rikare, jag jag jag, osv. Samtidigt spårar egot hos ”de som visste vad som skulle hända”. Varje möjlighet att slå till fingerprintgalningarna var en fröjd för de som identifierat sig med att vara på kortsidan (där merparten aldrig tagit en kortposition i marknaden, bara genom nedvärderande tweets). Detta är en klassisk snurra eftersom ego väcker ego i andra. Därefter har du en snurra av destruktivitet där man föder varandras egon in i en monsterspiral av distraktion från allt du vill uppnå i livet och allt som får dig att må bra. Jag tror att många som läser detta kan se tillbaka på FING-tiden och känna igen att man i någon mån styrdes av andra krafter än ”sitt verkliga jag”.

Ett ”jag” bör aldrig vara en del av aktiehandel. Detta är ett tydligt tecken på att du gör fel. Så fort du har någon koppling till din affär så är din riskhantering ur spel. Det är en bra idé att regelbundet pinga sig själv och leta efter tendenser till hur/när man styrs av sitt ego. Det kommer din depå och du själv må bra av.

Detta blev ett lite diffust inlägg men hoppas att någon har nytta av det. Vill man djupdyka mer i konceptet kan man läsa ”The power of now” av Eckhart Tolle, där han på djupet förklarar ego och hur man hanterar det. Det kan jag rekommendera att man gör. Sannolikt kommer jag återgå till ämnet i senare inlägg för det är en central del i att agera i marknaden.

Carpe Diem

En reaktion på “Ditt jävla Ego”

  1. Väldigt klockren artikel, jag har själv jobbat en hel del med det här och det går från direkt dåligt till jättebra när jag kopplar loss vad jag vill och hur det är.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *