Är du redo att förstå?

Först ut: Happy 4th. Jag älskar USA och älskar det amerikanska folkets kärlek till denna dag. Det är sann glädje.

När jag började med trading älskade jag att läsa böcker relaterat till allt med börsen. Det gör säkert många som läser detta också. Jag läste och tyckte mig förstå saker. Det gjorde jag säkert också. Lärandet är en process. Jag tyckte att varje bra bok jag läste innehöll så otroligt mycket givande för min trading. Mer än vad jag kunde tillgodose mig.

Det jag har insett såhär i retrospekt är att jag lärde mig väldigt lite. När jag läser de böcker jag tycker var bra för några år sedan så förstår jag att jag förstod ingenting när jag läste böckerna första gången.

Faktum är att det finns vissa böcker som jag tyckte var dåliga när jag läste dem första gången, men andra och tredje gången är det mästerverk. Ett bra exempel är Remeniscenses of a Stock Operator av Jesse Livermore. Jag fick rekommendationen av LivetSomTrader att läsa den. Läste den men förstod inget av det jag idag tycker är guldinformation och förståelse för marknaden.

Efter något år av intensiv trading läste jag boken igen. Det som tidigare var trög läsning blev en sidvändare. Jag kunde inte sluta läsa. Detta berodde på att det gick att relatera och i viss mån förstå problem/upplevelser/underliggande processer man själv hade.

Nu har jag börjat återgå till boken årligen, enbart av njutningsskäl men man lär sig något varje gång. Samma sak med Market Wizards. Att kunna koppla händelser i marknaden till berättelserna från de absolut största aktörerna är en otrolig gåva att ge sig själv.

Problematiken som finns idag är att jag är betydligt mindre intresserad av att läsa och lära mig nya saker om marknaden. Det upptar en så pass stor del av min tankeverksamhet att utföra den dagliga handeln så tanken på att läsa en tradingbok när man kommer hem på kvällen generellt gör mig lite äcklad. Detta trots att jag vet att min risk/reward i att utveckla mig egentligen är maximal idag, jämfört med tidigare. Beloppen är större, förståelsen är större, nätverket att bolla idéer som uppstår på vägen är större.

Det jag vill förmedla är att samtidigt som man mognar växer förmågan att lära sig. Detta är något man bör vårda och försöka ha en långsiktig inställning till. Kan man så ska man försöka hålla intresset tillräckligt levande för att fortsätta i det långa loppet. Detta är något jag själv jobbar med och kanske kan ni undvika att stagnera i ert lärande nu när ni fått ta del av detta misstag som jag gjort.

2 reaktioner på ”Är du redo att förstå?”

  1. dags att damma av Remeniscenses of a Stock Operator från bokhyllan, bara läst den 1 ggr. trevlig sommar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *