Hur du alltid får rätt

Innan du gör en affär är en av de absolut viktigaste sakerna att definiera för dig själv att veta när du har fel. Finns det inte en tydlig definition av när caset är dåligt så har du inget case. Det enda du har då är ett öppet svart hål av potentiella förluster. Att ”gå på känsla” när det kommer till riskhantering är ett bra sätt att förlora pengar långsiktigt.

Nåväl. Det du måste komma ihåg är att om du inte vet när du har fel så kommer du inte kunna veta när du har rätt heller. Framför allt förlorar du möjligheten till att vända på kepsen och byta syn på marknaden. Inte nog med att ditt livs största förluster är stora förluster det är också enorma uteblivna möjligheter till intjäning. Genom att definiera vad du handlar på och därmed kunna uttala när det du vill ska spela ut inte är in play har du en trygghet. Detta kräver dock en förståelse för sin egna affär som jag tror många av lathet inte väljer att skapa. Exempel på hur man kan definiera att en affär är fel kan vara

  • Acceptans av pris över/under ett visst pris
  • Fundamental information som går åt fel håll/når en viss nivå (förändrat p/e-tal, minskad utdelning till en viss nivå, minskad/avtagande tillväxt, växande lager under viss tid)
  • Negativ price action
  • Rimlig tid för ett visst utfall

Sen ska man komma ihåg att ha rätt i teorin men fel i marknaden inte ger några poäng i detta spelet vi spelar. Det är siffrorna på ditt konto som avgör, inte att du sa att du visste att räntorna skulle höjas och att börsen skulle krascha och att du varit så jääävla kort. Har du bara en stor förlust att visa upp så har du haft fel och din gråtstopp visade att du hade fel istället för din tradingplan.

Ingen raketforskning direkt men tror många glömmer definiera detta i sin dagliga handel.

Hoppas ni får en bra vecka, lycka till i marknaden och carpe diem!

 

En reaktion på “Hur du alltid får rätt”

  1. Pingback: iMarknaden.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *