Magkänsla Vs Systematisk trading

Vad är bäst när man handlar, att handla på magkänsla eller systematisk trading? Om svaret är självklart för dig har du antingen fel eller är väldigt duktig/erfaren. Nu ska jag tillägga att jag syftar inte på den typen av magkänsla som man kan besitta som VD i ett spelbolag. Det jag tänker på är de undermedvetna processer som pågår i dig. Dessa samlar din totala kunskap på ett sätt du själv inte kan identifiera. Detta är en förmåga som inte ska underskattas. Under den tid som George Soroz var aktiv i sin handel kunde han exempelvis tolka en viss typ ryggsmärta som att något var fel i portföljen, och generellt ha rätt (hävdar han).

Problematiken med magkänslan/undermedvetna tankar är att det till skillnad från aktiva tankar är genererade från en okontrollerad del av dig själv. Du kan inte styra vilket inflöde du har. Det är också väldigt svårt att utvärdera tankeprocessen, vad det är som faktiskt händer. Detta kan bli ett problem för mina följare med drag av OCD. En oförmåga att identifiera vad som händer gör processen opålitlig. Eller?

Det jag kommer skriva nu tror jag inte någon av de större och mest lönsamma traders jag känner erkänna öppet, för det låter oseriöst men när jag frågar ”vad handlar du på här” så kan svaret vara just magkänsla/instinkt/intuition. Och jag kan själv påstå att det är just den undermedvetna kraften från magkänslan som fått mig att siza upp i mina bästa positioner, när hela kroppen skriker att detta är ”the one”. Detta i kombination med en marknad som handlar i linje med den ursprungliga analysen och planen ska tilläggas.

Vad vill jag ha sagt med det här inlägget då? Vad är svaret på den ursprungliga frågan? Vad är bäst? Det är enligt mig helt upp till dig själv. Min uppmaning till dig är att föra logg/statistik över utfallet i dina hunches. Det kan vara så enkelt att du har facit för hela marknaden i ryggmärgen. Först då kan du börja jämföra utfallet för din systematiska trading. För varje dag du noterar utfallet ökar ditt underlag och till slut vet du om du är clairvoyant eller inte.

Hoppas detta inlägg ger er något kära internetvänner. Berätta gärna om era bästa eller sämsta magkänslatrades i kommentarerna.

Carpe diem

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *