They told me I could be anything

Detta inlägg kommer handla om du är redo att bli en trader och har det som krävs. Men innan det, viktig information:

Snart är det dags för mig att börja Sharkpoolen i betaversion för några utvalda testpiloter, inför en riktig lansering. För den som inte vet vad det är kan man läsa om det här. Om man känner att man är en lämplig kandidat för att betatesta så kan man kontakta mig. Lämplig är man om man faktiskt handlar index och valuta, det vill säga inte med ett demokonto (all kärlek till alla demokonto-krigare men ni får vänta). Därtill bör man vara något aktiv i sin handel. Är man det kan man kontakta mig och ta plats i första urvalet.

Nåväl, tanken på en live sharkpool fick mig att vilja skriva ett inlägg om du faktiskt borde hålla på med aktiv handel. Det finns massa typiska checklistor på hur man ska vara och allt det där om man googlar på ”how to become a trader” men jag tycker ingenting riktigt har fångat de utmaningar du kommer att ställas inför i marknaden.

Innan du kör igång så tycker jag generellt att folk är för generösa med hur du kan börja. Det går absolut att sitta med 200-300tkr på tradingkontot som många säger och om du är lönsam relativt omgående så kan du dippköpa in pengar till hyra och mat. Men jag hävdar att det kräver en typ av tradingstil som är dels unik och dels inte passar alla. Dessutom är det en handelsstil som du har stor nytta av att lära dig av någon som praktiserar den befintligt. Sannolikheten att någon som handlar så ska lägga sin tid på att lära dig på riktigt är ganska liten. Det du kommer få är några relativt kryptiska svar på twitter direct message eller skype, men inte tillräckligt för att faktiskt förstå.

Ska du dessutom utveckla någon typ av handelsstil som kräver högre risktagande behöver du en annan approach. Om du inte är ett geni från grunden såklart och gör alla rätt direkt. Men då kommer du behöva gå på rätt hårda nitar och samla dig igen. Det utrymmet har du sannolikt inte om du kastar dig in med det klassiska 200-300tkr-kontot. Varken kapitalmässigt eller psykologiskt.

Däremot finns det andra sätt, exempelvis att göra som många andra har gjort och handlat småskaligt under sin studenttid för att därefter skala upp. Det är i vissa fall en väldigt bra lösning. Den psykologiska påfrestningen blir mindre och du easas in i att bli potentiellt misshandlad mentalt på daglig basis. För de flesta människor så är det en hel del ego som måste försvinna ”den hårda vägen” innan du kan göra bra ifrån dig i marknaden.

När du handlar i marknaden så är du och enbart du ansvarig för resultatet. Du ser på kontot om du gjort bra ifrån dig eller inte. Det som således krävs av dig som person är en enorm förmåga att vid eventuell negativ period hålla dig skärpt, positiv, självutvecklande, intresserad och en revanschlust som brinner starkare än något annat. Det går inte nog att understryka detta. Alla duktiga traders som jag känner har gått igenom en rough patch och det kan skapa psykologisk ohälsa som är enorm.

Till och med när det går bra finns en rad saker kopplat till trading som kan få dig att må dåligt, just för att många traders är lagda just åt att aldrig vara nöjda, ständigt säga ”varför gjorde man inte såhär” och så vidare. Faktum är att jag sett flera traders som uppnår extrem ohälsa under sina bästa perioder, inklusive mig själv. Det händer saker kemiskt i kroppen både när man är på botten och på toppen som inte ska underskattas. Poängen är att det framstår ju som drömmen att handla men det är en stor risk att ta för ditt psyke, på fler sätt än vad jag tycker framgår i sociala medier.

Ovan är ett försök att nyansera de klassiska berättelserna om vad som behövs för att bli en tradör. Detta är såklart inte en uppmaning att du inte ska ge upp din dröm att bli en trader, bara en liten utsvävning om vad som kanske inte syns på twitter. Jag tycker det är dumt att inte testa om man har drömmen, för det är fantastiskt att handla, men man måste också veta sin risk.

Carpe diem på er!

2 reaktioner på ”They told me I could be anything”

  1. Bra inlägg.

    Vad skulle du säga är en summa som är skälig att starta med?

    Vad gör du för att minska påfrestningen på psyket?

    Mvh

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *