Att exekvera halva planen

Vilken otroligt spännande tradingdag vi fått idag. Vissa gjorde säkert stortjeen. Personligen snubblade jag halvvägs och lyckades vända en riktigt bra dag till en tilt-situation där en stor dagsvinst flög ut ur fönstret.

Det som hände var något som är värdefullt att fundera på och hålla utkik för när den typen av beteende uppstår. Planen var att vara kort hela dagen, förutsatt att DH inte togs ut. Skrev till en kollega ganska exakt samtidigt som dagens intjäning peakade att det mest lönsamma man kan göra nu är att gå från datorn och låta allt ligga. Om man bara hade gjort det hade det kanske blivit en rekorddag. Istället började jag frångå själva planen. Det skulle optimeras size, rekyler skulle långas, kanske kan man få sig en rejäl squeeze om man hade tur, och så vidare. Det slutade med att jag byggde en dissonans i beteende och plan. Långpossarna fick för stort utrymme och det övergick i att jag slutade korta uppstickare.

Oavsett vad det är som händer i praktiken så är det samma sak. Själva beteendet skiljer från situation till situation men poängen är att utan plan har du ingenting. Självklarhet tänker du kanske men jag tror alla som handlat börsen vet att distinktionen när man glidit ur sitt kontrollerande beteende kan vara svårdetekterat. Och det händer inte över en sekund utan över loppet av en dag. Små små steg i fel riktning som sedan ackumuleras i destruktiv trading. På kontoret kallar vi det att vara otrogen mot sin egen depå. Att låta impulser styra över dina egentliga mål och metoder.

Det är något som är svårt att beskriva i text men du som läsare får helt enkelt rannsaka dig själv och hitta exempel på när du gjort samma sak. Försök känna igen känslan, vad som signifierar de tillfällen du begår otrohet mot depån och därmed kan du vara mer vaksam och undvika att vända en bra dag till en dålig.

Carpe diem

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *