Inte många förstår

Igår gick allt åt helvete på amerikanska börsen. Marknaden droppade mer än tre procent. Ingen skadades, alla dog. Idag öppnar tTyskland ner gastkramande 100 punkter. Paniken sprider sig till Twitter. Börsen är bevisligen slut. Hussman får rätt till slut. Köp konserver och vapen. Bygg murar. Sälj allt!

Trots detta så hittar vi strax innan lunch ett väldigt behagligt och målmedvetet köpande i index som drar oss upp 100 konsekventa punkter från botten. Bullmarknaden ser ut att kunna vara intakt. Vem hade kunnat tro det?

Eftersom jag är bäst på att vara ödmjuk så berättar jag inte om hur jag långade botten och höll till toppen. Men det jag kan berätta är varför jag letade lång idag och inte kort (och jag kortade toppen såklart också, ni kan se det på min instagram).

  1. VOLYMERNA BERÄTTAR SANNINGEN
    Nedgången igår hade inte den typen av volymer som en genuin nedgång har. Inte heller dagens säljare hade kraften som finns bakom en nedåttrendande marknad.
  2. Dynamiken bakom ett gap (Detta är det viktiga och kärnan till att jag skriver inlägget)
    Något som är återkommande är att folk som är duktiga på aktier sällan är duktiga på indexhandel. En av orsakerna till detta är att dynamiken bakom aktierörelser skiljer sig från indexrörelser. Ett gap i en aktie är oftast nyhets/rapportdrivet. Det innebär att hela bilden av bolaget har förändrats och det ska prisas in. När det kommer till index har aktörer stora nog att påverka pris generellt sett en agenda som fastställs innan öppning. Det innebär att du har ett mål att köpa eller sälja X antal terminskontrakt, och detta vill du göra till bästa pris. Om du exempelvis ska köpa en större mängd terminer så finns det således en poäng att i öppningen helt utebli med dina köpordrar. Det innebär att pris kommer falla och i bästa fall trigga en mängd stoplosser från andra aktörer (exempelvis alla på twitter) och generera volymer som man sedan kan köpa in i. Därefter börjar man från lägre nivåer köpa och får bättre pris. Det finns alltså under vissa marknadsförhållanden incitament att avvakta sina köp om man är köpsugen. Det skiljer sig från aktier där det är mer uppenbart när fundamentala förändringar sker som genererar gap och alla aktörer måste agera omgående.

Ett annat scenario är när köparna eller säljarna är mer motiverade. Då blir det uppenbart att det finns ett stort tryck i den riktning merparten av marknadens aktörer är intresserade av att handla. Låt oss fortsatt låtsas att det är köp som är agendan. Då gappar marknaden upp och ingen lämnar utrymme för gapet att täckas då man är motiverad köpare och anser värde vara på betydligt högre priser. Marknaden trendar skoningslöst upp med reservation för potentiella vinsthämtningsrekyler osv. Det är detta som kallas Gap and go, en ganska ovanlig setup men generellt sett väldigt lönsam om man är vaksam och ser den komma.

Som en bonus får man då tänka på att i varje gapsituation så finns det aktörer som har köpt/sålt på nivåerna som lämnats bakom marknaden och dessa har ett stort incitament att hämta vinst. De är beredda att sälja till vilket pris som helst fram till att gapet är stängt då detta är ”riskfri vinst” för dessa aktörer. Det är den dynamiken som ligger bakom talessättet ”Alla gap måste stängas”. Incitament är vad som styr marknaden.

Där har ni en förenkling över hur jag ser på dynamiken gap. Det man också kan ta med sig är markanden är slug. Det faktum att pris faller kraftigt kan mycket väl vara ett tecken på att det är dags att börja köpa och hålla. Det som avgör är det övergripande sentimentet och volymerna enligt mitt sätt att se på marknaden. Därtill vill man se på den övergripande marknadsstrukturen, var det finns strukturella styrkor/svagheter/anledningar till att handla på olika ställen. Exempelvis en större mängd öppna gap i närheten av nuvarande pris, en större mängd nakna VPOCS (googla naked vpoc om ni inte känner till begreppet) och så vidare.

Genom market depth och market internals avgör man vad som är vad. Har man inte tillgång till den informationen får man fundera på om det verkligen är en bra idé att ens handla index och valuta. Sannolikt är det inte det. För vad är i så fall din edge?

Sug på den frågan och passa på att fånga dagen.

 

Här är ett klipp på någon som luras, precis som storbankerna brukar göra när de handlar.

3 reaktioner på ”Inte många förstår”

  1. har du koll på hur statistiken för att stänga gap ser ut i olika time frames? Ska även gap i säg 15 min grafen stängas?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *