The Winner Effect

När man pratar med många traders om deras största förlustdagar så finns ett samband att de ofta sammanfaller strax efter deras största vinstdagar. Inte helt ovanligt har man sina största förluster bara dagen efter den största vinstdagen. Detta är för vanligt förekommande för att vara en slump. Den förklaring jag väljer att använda för att förklara fenomenet kallas för The winner effect. Det är i grunden en teori som framkom under studier av djur. Mycket bättre än djur är vi faktiskt inte heller vi tradörer. Jag börjar med att förklara teorin och därefter går jag igenom hur du kan använda den vetskapen för att bli en bättre trader.

Teorin grundar sig i att om ett djur slåss med ett annat och vinner så boostas vinnarens testosteron och andra hormoner/kemikalier i kroppen som ger djuret en fördel i nästa slagsmål. Djurets muskeltillväxt ökar samtidigt som självförtroendet blir större och riskaptiten växer. I nästa fight är djuret maxat rent kemikaliskt och självsäkert vilket ökar sannolikheten att vinsten tillfaller honom återigen (unnar mig att lite sexistiskt anta djurets kön eftersom när denna teorin testades var det genom han-lejon). Detta fortsätter och djuret fortsätter bygga sin Edge mot andra djur i termer av testosteron och riskaptit. Det som till slut händer är att vinnardjuret får så pass stor riskaptit att han börjar spendera all sin tid på den öppna savannen (slagfältet) istället för tex säkerheten i en grotta. Han känner sig oslagbar och är konstant exponerad för attack från andra djur. Detta gör han tills han möter ett djur som är starkare och så dör han en ond bråd död.

På samma sätt fungerar finansmarknaden. När man har en ”hot streak” ökar testosteronnivåerna och riskaptiten. Detta leder till att man får så pass hög riskaptit att man till slut landar sin största förlustdag. Då börjar sakteligen en motsatt process ta form i kroppen, loser effect. Förlusterna triggar ökad utsöndring av kortisol i kroppen vilket minskar din riskaptit, förstör din sömn och återhämtning generellt vilket tar dig djupare i förlorarcykeln och till slut sitter du där blek och darrandes och vågar inte ta en enda trade.

Tänker man efter kan man se detta i sig själv på individnivå, men även i ett större perspektiv. Detta beteende på en kollektiv nivå förklarar orimliga börsuppgångar (bubblor) och orimliga ras (krascher). I makroperspektivet är ju detta något man kan resonera betydligt djupare kring, men vi sparar på det och återgår till individperspektivet för vi letar svar på frågan hur du själv kan bli bättre med vetskapen om winner och loser effect.

Din kropp tenderar helt enkelt att tvångsbalansera dig om du inte själv styr över din kropp. Det du vill göra i största möjliga mån är att observera var du befinner dig. Känner du dig odödlig och tror att allt du rör kommer bli till guld? Dina trendlinjer styr marknaden, ritar du ett stöd så kommer marknaden studsa där? Eller är du rädd att så fort du klickar köp kommer aktien du köpt vinstvarna eller gå i konkurs? Notera var i kurvan du befinner dig och vart du är på väg. Nu till vad du kan göra för att själv balansera ut nivåerna: Meditation, löpning, styrketräning, sömn, näring, koffeinintag, alkoholintag. Allt sånt har en påverkan. Jag behöver inte förklara vad som påverkar vad det förstår ni nog själva. Men övervaka era nivåer och motverka din hybris med att löpa och meditera. Motverka dina kortisolnivåer och brist på testosteron med tunga marklyft. Käka bra och undvik alkoholmissbruk. Och så vidare. Håll koll på dig själv och du kommer slippa ha ditt livs största förlustdag i framtiden.

Det var det. Trevlig kväll och carpe diem!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *