Accountability

Inom trading är du själv alltid 100% ansvarig för vad du gör. Det finns inget yrke där det är så omöjligt att skylla på någon annan om du har gjort dåligt ifrån dig. Om du mot förmodan tror att du kan skylla bort dina resultat på andra kommer du inte bli långvarig i finansgejmet. Inte nog med att allt är ditt ansvar, det är också extremt tydligt exakt hur bra eller dåligt du har gjort en handelsdag. Fattar du fel beslut kan du mäta i exakta kronor hur det hade sett ut om du hade agerat på tradingplan B istället för tradingplan A, exempelvis. Det kan göra ont ibland, det där. I viss mån så kommer man heller aldrig ifrån att tänka så, har jag märkt baserat på när jag frågar framgångsrika trader i min omgivning, men att haka upp sig på det för myket är också en egenskap som jag förknippar med att man blir kortvarig som tradör.

En risk som kan uppstå baserat på ovan är då att man slutar ta ansvar för sitt kapitals utveckling och därmed sina egna beteenden. Man följer inte upp på vad man gör rätt och fel och därmed utvecklas man planlöst. Jag är själv ingen speciellt ordningssam tradingloggare men jag är fast övertygad om att man måste ha någon form av system för accountability om man vill optimera sin utveckling som trader.

Din accountabilityprocess bör du anpassa efter din personlighetstyp. Välj förslagsvis ett medium som maximerar sannolikheten att processen genomförs. Det kan vara ett excelark där du exporterar alla dina trades och utvärderar vid dagens slut. Det kan vara en annan trader du ringer efter close och pratar igenom dagen med. Det kan vara din morsa som du berättar om dagens misstag för. Exakt hur det sker är inte det viktiga utan det viktiga är att det sker. När du väl är igång så kommer du kunna utveckla processen, tweaka och optimera vilka aspekter som är viktiga för dig.

Sammanfattningsvis då: Du är ansvarig för dina egna handlingar vare sig du vill eller inte. Gör det bästa av situationen genom att aktivt ta ansvar för dina handlingar i praktiken också. Hitta ditt sätt att göra det på och se till att det görs. Det är inte svårare än så. Precis som att gå till gymmet. Det viktigaste är att du kommer iväg och när du väl har rutinen kan du börja hitta de övningar som ger bäst resultat. Och plötsligt kanske du av bara farten börjar äta näringsrik mat i rätt mängder, minska din alkoholkonsumtion och börjar må bättre mentalt. Vem vet vad positiva beteenden kan leda till.

Detta är ett ämne som vi kommer återkomma till men vi öppnar sågär med ett enkelt blogginlägg så låter vi det gro i tanken och återkommer framgent med lite mer konkreta sätt att jobba med accountability, hur och specifikt vad man kan monitora på. Om det är någon läsare som har bra knep så skriv i kommentarerna!

Carpe diem på er och här är ett klipp från ett av mina favoritavsnitt i Southpark. S11E02, om ni vill se hela.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *