Att gå hem med den fula kompisen

Tänk dig själv att du är ute på en klubb och en attraktiv individ av det socialt konstruerade kön du attraheras av visar uppenbart intresse och frågar kanske till och med om ni ska gå hem tillsammans. Hen tittar in i dina ögon och säger: jag finns här för dig, när du vill, kom så går vi. Du tittar med tom blick igenom hen och går med staplande steg mot hens illaluktande vän som inte ens verkar intresserad och som bara grymtar när du försöker kommunicera. Äsch vad fan utbrister du, och går hem med den fula kompisen.

Det låter inte som du va? Men ändå tror jag att du har gjort just detta. Gått hem med den fulaste av kompisar, fast sammanhanget är aktiemarknaden istället för en nattklubb. Under mina år som twitterprofil och även som börsintresserad privat har jag fått de mest absurda förfrågningar om vad jag tror om skräpbolag X och bluffbolag Y. Det är som att folk letar sig till den äckligaste bajskorven de kan hitta och av någon anledning kan man inte låta bli att kasta sig över den för att sedan rulla runtt i den, med någon oförklarlig villfarelse att det kommer sluta i en vinstaffär. Jag ska inte peka ut specifika bolag men om jag ska generalisera så kan man tro att när du som läser gjort en sådan här affär så har det kanske involverat någon revolutionerande clean tech, någon gruva eller något råvarurelaterat, något magiskt läkemedelsbolag (varför inte från min hemstad Lund) eller liknande. Här har de flesta (framför allt män) vid något tillfälle valt att lägga sina surt förvärvade slantar. Och då menar jag inte för den närmaste timmen i en flödesbaserad trade, utan med tanke att hålla ”i några år”. Dessa ”några år” är oftast lagom många för att du ska ha förlorat 60-80% av din investering. Dessutom har du kanske ökat genom emissioner och liknande. Så där har du henne. Den fula kompisen. Vissa av er som läser detta har dragit hem henne och lärt sig sin läxa, andra drar hem henne i detta nu och vissa har den härliga upplevelsen framför sig fortfarande. Personligen har jag dragit hem ett helt gäng riktiga paddor. De som satt sig djupast är Sandstorm Gold under ett stadigt fallande guldpris och något Nigerianskt oljebolag som jag faktiskt glömt namnet på. Höll kvar trots att hela produktionen av olja kapades av oljepirater dag ut och dag in. Vissa av läsarna förstår vid detta laget vad jag hade för inspirationskälla när jag var helt grön på aktier. Och det är med viss skam man erkänner att man inte visste bättre. Men för er läsares skull så drar jag nu fram mina motbjudande vidunder till hemsläp in i ljuset för allmän beskådan. Så att någon av er kanske kan låta bli att göra samma misstag.

Men okej, den snygga kompisen då? Vem är hon? Det är upp till er att avgöra, utifrån det vi tidigare radade upp. Det socialt konstruerade könet, utseendet ni attraheras av, tjock eller smal, blond, brunett eller skallig. Det finns många bolag som är bra. Huvudsaken är faktiskt att ni undviker de riktigt dåliga. Så se till att tänka på att varje gång ni investerar i något, även när det ”bara är lite krydda”, så finns det en alternativkostnad. Ni hade kunnat stoppa pengarna in i en riktigt bra aktie istället. Alternativkostnad är så otroligt viktigt att ha i åtanke i varje affär.

Så sammanfattningsvis kan du låta denna tanke etsa sig fast i hjärnbalken varje gång du trycker på köpknappen, ställ dig själv frågan: går jag nu hem med den fula eller snygga kompisen?

Kommentera gärna vilken som är din fula kompis och varför ni gick hem tillsammans.

Det är inte din okunskap som är mörkret, det är din brist på eftertanke.

4 reaktioner på ”Att gå hem med den fula kompisen”

  1. Satte allt jag hade på Thenberg & Kinde vid deras ipo, tror det var 2007. Lagom oerfaren sålde jag lite (som tur var) när den bara gick neråt, och det sista av innehavet vart väl back drygt 90% till slut. Dyra lärpengar men kanske tyvärr sådant man måste uppleva…

  2. Ja, dear lord. Smakar fortfarande illa i munnen, som en bit kräks, när jag tänker på Oxygene och Maxime.

    Fy f-n och har aldrig rört biotech efter det vilket antagligen är ett misstag. När man blir duktigt bränd av en marknad så präglar det hela synen på det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *