Bli en contrarian – Gästinlägg av LX2

Dagens gästskribent är en  inspirationskälla. Med en fantastisk förståelse för teknisk analys har han länge leverat starka case på twitter. Den typen av teknisk analys som är förankrad i genuin marknadsförståelse, inte den typen man lär sig på youtube eller på diverse tradingkurser. Dessutom har han ett fantastiskt sinne för humor. Idag får vi chansen att ta del av LX2s favoritcase inför 2018. Vi får ta del av ett sätt att resonera som jag upplever som unikt. Njut av det och ha en fortsatt trevlig helg! Just det, ni måste också in och kolla på hans GartmanBrothers för mer inspiration.

Hej! Jag ”heter” LX2 och ska nu gå igenom ett av mina främsta case för 2018.

Eftersom jag är grafiskt lagd så kommer det här inläggets viktigaste delar i form av, just precis, grafer.

Under det senaste halvåret så har det varit relativt många artiklar i DI som nämner Lynx, samtliga med en negativ underton. Exempelvis: ”Hedgefonden Lynx har tappat stinget”. Detta fick igång kontrarian-tradern i mig och jag har sedan dess snöat in mig på dessa CTA-fonder.

Personligen så är jag är lite för godtrogen för att tro att några av Sveriges smartaste kvantitativa analytiker ska ha ”tappat stinget”. Snarare så tror jag att de, just nu, verkar i ett marknadsklimat som ej passar dem (något som gäller samtliga CTA-aktörer).

I artikeln vill jag fokusera på CTA-index, ett index som samtliga CTA-aktörer har hög korrelation mot.

Figur 1.

    

När marknaden är fylld med leverage, risk och kredit så tenderar CTA-fonder att tappa momentum, något som vi sett flera gånger historiskt och som jag försökt demonstrera i figur 1. Jag jämför där Barclays CTA-index med ett så kallat Financial-conditions-index, ett sammansatt index som mäter risk-, kredit-, och leverage i marknaden. Vid låga värden på detta Financial-conditions-index så anses det vara goda finansiella villkor på marknaden; därmed hög kredit, hög leverage och hög riskvilja.
Financial-conditions-index är hämtat från Federal reserve bank of Chicago, som sammanställer detta en gång i veckan (https://www.chicagofed.org/publications/nfci/index).

När vi historiskt sett har haft låga värden på Financial-conditions-index så har CTA-fonder tenderat att underprestera samtliga aktieindex. När vi däremot sett höga värden på detta index så brukar CTA-aktörerna kunna leverera bra resultat i förhållande till aktieindex. Just denna övergångsfas från risk-on till risk-off är den period då man bör hålla ett extra öga på CTAs. 

Två exempel på CTA-aktörernas avkastningsmässigt bra perioder är (givetvis) 2007 men även under mitten av 2014 då vi såg en tydlig positiv rörelse i CTA-index under försämrade finansiella villkor.

Det verkar alltså som att CTA-aktörerna har en högre edge på marknaden då vi ser en minskad marknadslikviditet. Detta kan bero på många faktorer men bör kunna förklaras genom att man då har minskad konkurrens på marknaden. Man har även mandat att ta korta positioner i samtliga marknader vilket bör gynna dessa aktörer under börsnedgång (nu mer än någonsin).

Vi har sedan 2014 haft en hög likviditet i marknaden och det har drabbat CTA-fonderna. Totalavkastningen sedan första januari 2014 är endast 1,8%. Detta trots att CTA-index historiskt har snittavkastat 9,4% per år sedan 1980.

Figur 2.

Figur 3.

Figur 4.

CTA-fonderna har fått extra mycket publicitet under de senaste veckornas kursfall, jag ska försöka förklara hur jag tror detta kan spela ut sig.

I figur 2 ser vi hur VIX handlades under 2008 samt hur den handlas idag, många likheter går att finna.

  1. VIX handlas på All-Time-Low och CTA-fonder har direkt/indirekt en position som gynnas av detta, lönsamt fram tills det brister, något som vi kan urskilja i Figur 3.
  2. Denna volatilitetstrade brister och vi ser en spik upp i VIX. CTA-index förlorar ca 6% på en dag.
  3. Fallet återhämtas på 2 månader och sedan följer en period av hög överavkastning för CTA-fonderna samt en minskad likviditet i marknaden. Denna period ser vi i Figur 4.

Om vi ska översätta detta till de senaste veckornas CTA-handel så har vi redan betat av punkt 1 och 2. CTA-fonderna tjänade ca 12% under det senaste halvåret på volatilitetstraden vilket vi ser i figur 3 (högra bilden) för att sedan följas av en spik ner på 10%. Rörelserna är kraftigare denna gång, det är tydligt, och härleds till att VIX-rörelserna är mer extrema nu än 2007.

Nu återstår att se om vi återhämtar oss likt 2007. Detta beror som ni säkert förstått på hur marknadsklimatet påverkas av denna volatilitetsrörelse.

Figur 5.

Så hur ser då Financial condition ut idag? I figur 5 så ser vi en graf över denna sedan slutet av 2013. Runt årsskiftet så handlade detta index till All-Time-Low, vilket innebär att CTA-aktörerna har extremt ofördelaktig marknad.

Denna ofördelaktiga marknad har genererats från centralbankernas expansiva penningpolitik. De kvantitativa lättnaderna i kombination med låga räntor har tryckt ner Financial-conditions-index ,sedan 2008, till en nivå som nu anses extrem.

I samband med att amerikanska räntor börjat röra sig upp under de senaste veckorna så har vi bildat en botten i detta index. Vid högre räntor (samt tapering) så kommer detta index tryckas upp igen. Rör vi oss upp mot -0,5 – 0 så bör CTA-fonderna åter igen kunna avkasta bra, samtidigt som avkastningen på aktieindex minskar.

CTAs måste onekligen ses som ett utmärkt komplement till din portfölj av 50 starka kvalitetsaktier (MVH). När världen ser mer och mer osäker ut kommer dessa fonder systematiskt generera alpha när få andra vågar agera eller ’’ta i en fallande börs’’.

Lynx kommer då hyllas i DI, allt för sent, i vanlig ordning.

//LX2

Shoutout till korrläsare @starkeadolph (bild på Gustavus)

2 reaktioner på ”Bli en contrarian – Gästinlägg av LX2”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *