Fuck me sideways

Nybörjarvänlig inledning incoming. Är man redan världens bästa trader behöver man inte läsa de första två styckena. Marknaden kan göra olika saker, exempelvis trenda upp eller ner. Men den senaste tiden har marknaden, eller mer specifikt index  konsoliderat (framför allt tysklands FDAX som jag handlar). Eller det som man i vissa tidningar och TV-program kallar för ”handlats sidledes”. En konsolidering uppstår när ingen aktör (köpare eller säljare) är tillräckligt motiverad för att flytta pris från en viss nivå. Samtidigt är båda sidor tillräckligt motiverade för att försvara en ungefärlig topp- och bottennivå. Det som händer sedan är det som är intressant. För att en konsolidering ska per definition ta slut måste någon aktör ändra sitt beteende och pris rör sig upp eller ner. Det kan vara information som tillkommit som gör att synen på värdering ändras. Det kan också vara att en säljare helt enkelt är klar och exempelvis en köpare med en syn på marknaden har ett rättvist pris som är högre upp fortsätter köpa vilket får genomslag i pris. Dvs pris flyttar sig högre upp. Antingen tills köparen nått sin nivå och potentiellt blir säljare eller exempelvis att en ny aktör upplever att värde är lägre och börjar sälja, för att skapa en ny konsolidering eller en nedåttrend beroende på hur motiverad vår nya säljande spelare är.  Det är såklart ingen idé att lägga tid på att lista allt som kan hända runt en konsolidering men jag tror ni förstår poängen.

Sammanfattningsvis är det jag vill förmedla följande: Marknaden konsoliderar. Konsolideringar följs av en rörelse. Ju längre konsolidering desto mer uppdämt incitament hos den som går segrande ur och desto mindre incitament för den som är på motsatt sida att kämpa emot. Exempelvis som vi nämnde tidigare så blir kanske en säljare ”klar” i konsolideringen och det är just därför pris lyfter, sen finns ingen stark säljare kvar och pris rusar upp obehindrat, gärna till orimliga nivåer där extremt motiverade säljare tar vid igen. Sen ska man ha i åtanke att det finns så kallade ”fakeouts” och liknande där det ser ut som att man bryter ut ur en konsolidering men detta följs upp av motsatt rörelse och genuint utbrott. Men vi går inte igenom den dynamiken idag utan fokuserar på den rena marknadsdynamiken. Konsolidering = kraftansamling till större rörelse.

Varför är detta relevant?

För att vi just nu befinner oss i en enorm konsolidering. Om man bara tittar på pris ser det lite spretigt ut. Men om vi blandar in parametern volym, och lägger en profil över pris ser vi att nuvarande konsolidering så har vi kärnan av volymen i rangen 12360-12460. Tittar vi i intradagsprofilerna nedan så ser man också att vi har gap både på uppsidan och nersidan. Dubbla gap dessutom på uppsidan. Det är för mig en ledtråd i hur jag bygger min syn på framtida utveckling. Nästa ledtråd kommer i nästa grafbild.

I bilden nedan kan ni se hur volymen distribuerats både kortsiktigt och långsiktigt. Just kortsiktigt så har vi gjort merparten av volymen i övre delen av konsolideringen. Det är såklart ingen garanti men det är något som jag tolkar som stark sannolikhet att i slutändan så kommer denna rörelse hamna på uppsidan. Det betyder inte att vi inte ska ner och känna på gapfyllning 11700. Men det betyder att om vi mot förmodan gör det så kommer jag inte vara rädd att ta en kraftig långposition om vi visar tecken på omslag upp från den nivån. Vidare kan vi se hur merparten av volymdistributionen finns på uppsidan, och att det i princip helt saknats intresse på nivåer under 12220. Detta trots att priser därunder ner till 11900 varit stora högvolymsområden tidigare. Marknaden signalerar helt enkelt att detta inte är var man uppfattar som rättvisa priser utan värde finns här eller uppåt.

Med disclaimern att jag har ett ganska aggressivt säljscenario som andra/tredjescenario just nu så ska jag vädra lite om vad jag har som main scenario. Det är att vi hittar stöd här på den stora VPOC-nivå som vi handlas kring nu för att sedan ta oss upp till ungefär VPOC 13030 och stämma av. Detta hade som jag  skrev i något tidigare inlägg motsvarat någon slags fibonacci 50% retrace och det är först då man får utvärdera igen. Då har vi antingen ett nytt ATH på bordet eller så är det dags att börja positionera sig kort. Men omöjligt att spekulera i som det ser ut nu.

Sammanfattningsvis min syn på marknaden i ett fyra sekunder långt klipp:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *