Dumstrut awards

Kort inlägg idag pga bristande kreativitet och tid. Idag går vi igenom något som av någon anledning är återkommande. Och jag kan inte förstå varför. Nämligen folk som har ”smarta makrospaningar”. Då tänker jag inte typen av spaningar ”vi har en överbelåning i svensk privatekonomi och en uppblåst bostadsmarknad så någon gång kommer saker och ting värderas betydligt lägre än idag”. För det är ett ganska sunt resonemang och tar i åtanke orsak och verkan samt tidsperspektivet ”någon gång” är anpassat efter spaningens djup. Nej jag tänker på spaningarna som oftast kommer några timmar eller någon dag efter att någon centralbanksperson pratat, sen uttalar sig någon ”ja eftersom räntorna förväntas höjas så ska börsen ner jag kortar nu”. Eller ”inflationen avvek på detta sätt från förväntningarna så jag långar nu”. Detta är en av de mest absurda beteenden jag ser bland folk som köper och säljer saker och ting på det vi kallar börsen. Om du känner igen dig själv i det där, om du någonsin gjort en sådan affär med något sådant resonemang som grund eller än värre vädrat tanken offentligt och fortfarande inte skäms utan tycker det är rimligt så betänk följande:

Vad har du för konkurrens när du tänker såhär? Det du gör med ett sådant resonemang är att du tävlar mot varenda makroaktör i hela världen, dvs hedgefonder som lägger ner resurser i pengar du inte kan föreställa dig och de resurserna används av hjärnor som med all sannolikhet är smartare än vad du någonsin kommer vara. Eller ja, om man hade varit smartare än de hade man aldrig tagit en trade på så lösa grunder som i detta scenariot, så det blir ju sant av sig självt.

Personligen kategoriserar jag mig själv som relativt osmart, obegåvad och till och med lite trög. Framför allt när det kommer till stora och extremt komplicerade samband som världsekonomin. Jag är definitivt inte smart nog för att kunna tolka och sätta makrodata i kontext, än mindre i en så stark kontext att jag kan tajma det med en entry i marknaden. Så jag är åtminstone medveten om min begränsade tankeförmåga.

Det man ska ha klart för sig är att det finns inget som är så destruktivt för en portfölj som kombinationen att vara osmart och att förneka det för sig själv.

Hela poängen med detta inlägget är att om du inte redan har det så vill du bygga någon slags självbevarelsedrift där man ifrågasätter sig själv. När du tar en trade baserat på någon slags resonemang du kokat ihop bör du alltid ställa dig frågor som: vilka tävlar jag emot när jag tänker såhär? Kan jag mäta mig med deras tankekapacitet och resurser? Går det att utifrån min tanke definiera en tidsmässig entry? Förstår jag mig verkligen på mitt eget resonemang? Vad kan jag ha missat?

Och den andra poängen är: det är okej att vara lågbegåvad så länge man själv är medveten om det. Så länge man är medveten om det kan man anpassa sin strategi och slippa slå i marken så hårt som man kan råka göra om man sätter sig på en för hög häst och trillar ner, vilket händer i princip varje gång man i marknaden sätter sig på en för hög häst.

Dagens video är någon som antingen är helt omedveten om sin begränsning kunskapsmässigt och bara kör på eller så är hon ett geni och har anpassat sig efter vad hon inte är bra på på mästerlig nivå och kontrar med att svara utan att svara. Vilken av kategorierna hon tillhör får du själv avgöra, och passa på att lista ut var på skalan du själv befinner dig när du ändå är igång.

 

5 reaktioner på ”Dumstrut awards”

 1. Wow, vad svarade hon. Det var varken svar på frågan eller logiskt och därför kanske genialt i sammanhanget?

  Vilken bra post och det är verkligen kostsamt med casual thinking (dum kostar). Men gäller konkurrenstanken i analys också?

 2. Håller med dig helt Sharkweek. Gäller många saker i livet, att inse ens egen potential och konkurrenterans resurser. Och därefter dra slutsatser som man tycker är ’rätt’.
  Jag själv har inga super betyg, men de innebär bara att man får jobba lite hårdare.

  Men det går och vinna på ytterbanan också 😉

 3. Ok, är på väg att gå lång i Hm och alla (menar verkligen alla) analyshus tävlar om lägsta riktkurs.

  Känns rätt iskallt men det finns ett gap i värderingen. Efter den 14:e och kpm så blev online siffrorna lite tydligare.

  Man kan värdera butiks sidan till nästan ingenting men är det då rimligt att värdera online sidan till hälften av Zalando, Boozt mm? Här finns ett gap och det kokar inte riktigt ihop. Men vad vet jag, har haft fel förr 🙁

 4. Hej!

  Tack för en faktiskt bra blogg och intressanta gästbloggare!

  Jag vill bara kommentera frågan kring insikt om sitt eget ”kunnande” i makrofrågor; fler ”smartare” aktörer än både du och jag borde inse att deras kunnande är begränsat. Tycker inte många centralbankschefer att det är märkligt att inflationen inte tagit fart trots att de har ordinerat QE medicin i snart tio år?

  Fooled by….?

  Mvh Marcus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *