Ett strukturellt Gehenna

Marknaden lever. Prisa gud. Personligen är jag och har varit positivt inställd till index i samband med detta ras. Nu tror jag vi kommer få se ett uppställ, kanske hela vägen upp till ATH. Däremot ska man ha klart för sig att vi befinner oss i en märklig sits rent strulkturellt. Det är tydligt i grafen nedan. Den vill ni högerklicka på och välja ”öppna bild i ny flik” för att se ordentligt.

Kort disclaimer: Detta inlägg kommer innehålla en del termer som egentligen behöver förklaras djupare för de flesta läsare, men jag ska med ett flyg och hinner dessvärre inte förklara närmare, men beksriver det viktigaste så fyller jag på med förklaringar i kommande inlägg där jag kommer gå igenom på djupet vad min metod Volume Profiling innebär och varför jag tycker det är det bästa sättet att se på terminsmarknaden och valutamarknaden.

Here goes: De bruna streckade linjerna är öppna gap. Öppna gap stängs alltid förr eller senare. Kommer berätta mer om dynamiken varför det blir så i ett senare inlägg. Men tills vidare får den som inte känner till varför antingen googla eller acceptera det som sanning. Nedåt har vi öppet gap på 11835, uppåt har vi öppet gap på 12547. Därtill representerar de tjockare rosa strecken något som kallas ”naken VPOC”. Det är den nivå vid en viss tidpunkt, i detta fall under en hel dag, där flest kontrakt har handlats. Detta innebär att det finns stora incitament att behandla den nivån igen. Om detta inte sker så kan man tolka det som stor styrka i motsatt riktning för marknaden. Men den bästa setupen rent risk/reward-mässigt hittar vi i studs och kraftigt avvisande på en tidigare VPOC. Och det är precis vad vi har strax under öppna gapet på nedsidan. Det jag vill helst är att se en rörelse ner dit, till runt 11640. Där ska den ackumulerade köpstyrkan på VPOCsen agera som en extrem studsmatta och skjuta upp pris mot nya ATH. Då har vi också rensat ut det första ledet dippköpare som tvingas ta sina stoppar, säljer rakt in i de genuint motiverade köparna på lägre nivåer (VPOC-studsmattan) följt av starka köpare som visar intresse varpå första ledets dippköpare tvingas köpa tillbaka sina långa när de inser att deras ordinarie plan att köpa dippen var korrekt, bara nivån som var fel. Den dynamiken är vad som ger bränsle till en riktig uppgång. Detta är det optimala scenariot för en långposition. Men..

Zoomar vi ut lite ser det ju ut som att det är dags att rotera upp redan nu, botten ser ut att vara satt och nya ATHs is coming. Dock ska man alltid vara skeptisk när det ser såhär bra ut. Vad man skulle kunna göra är att minisnitta in sig för att mentalt känna att man är med om marknaden spårar upp. Detta är inte riktigt min stil för handel men det passar för vissa investerare och traders. Man ska alltid agera efter sitt eget psyke.

Det var det om index. För att vi ska se en kraftig rotation upp i index kommer  sannolikt bluffvalutan Eur i förhållande till Usd spela roll. Som ni ser i grafen nedan har vi (gissning från min sida) sedan CPI (consumer price index) i veckan tuffat på rakt upp. I min skepsis har jag valt att varken långa eller korta utan helt stå utanför. Faktum är att jag långade dippen i eurusd efter CPI men släppte på tok för tidigt. Samma sak med index. Nåväl. Som det ser ut nu när vi penetrerat rakt genom högvolymsområdet kring 1,24450 kan vi ponera två följande teorier:

  1. Detta är världens bullmarknad. Om så är fallet kommer vi bryta rakt upp och fortsätta mot nya highs i linje med vad jag skrev i söndagsanalysen en tid sedan, där gamla värdeområden runt 1.358 kommer in play.
  2. Detta är total bluff. Fluff av euron är inget nytt och enormt motiverade säljare finns redo att gå in. Man ska ha i åtanke att det har varit en stor trade sedan 1.07 att långa eurusd från många stora aktörer. Det kan vara dags för dem att lasta av här. Dock ska man ha i åtanke att en rotation ner sannolikt innefattar en ny high för att skvesa ut befintliga korta. Detta sammanfaller rätt bra med vår teori och förhoppning om nya lows i index där vi möter studsmattan av VPOCs. Det hade verkligen varit vackert.

 

Nu hinner jag dessvärre inte skriva mer men hoppas att ni alla får en fantastisk helg och som vanligt: Carpe Diem!

4 reaktioner på ”Ett strukturellt Gehenna”

  1. Grymt och matnyttigt inlägg!

    Rätta mig om jag har fel men ligger inte gapet ner på 10835 (161207)? Hate to be that guy, men jobbigt om det blir fel på en sådan sak.

    Annars tack för en riktigt bra blogg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *