Dubbel chans att vara dum i huvudet

Denna text kommer agera som en förrätt till ett större inlägg om samma sak. För att väcka en tanke och värma upp era synapser. Det jag vill lyfta är en förståelse för skillnaden mellan tid och pris. Ett vanligt misstag många gör, framför allt nya traders, är att fokusera på tid. Av någon anledning tycker man det är en viktig faktor i vad man bör göra. Ibland är det medvetet, ibland omevetet. Vissa säger rakt ut ”Detta tar för lång tid” och stänger sin trade på en nivå som inte är det pris man avsett ha som varken target elller stopp. Detta ser jag i både långsiktiga aktieaffärer och kortsiktiga trades. Resonemanget måste inte vara fel, men det blir oftast det i praktiken. Mer om det längre fram i inlägget.

En annan faktor är pris. Om du inte handlar optioner så är det förändring i pris det enda du tjänar pengar på. Pris kan gå upp och pris kan gå ner. Det är det du behöver ta ställning till. Hur snabbt har pris gått upp spelar egentligen ingen roll, för når du ditt target så når du ditt target. I verkligheten och framför allt i intradagstrading blir det ju lite mer komplicerat, då det finns tolkningsutrymme när framför allt en aktie rör sig väldigt fort. Men för att hårddra det och göra en poäng för dig som inte har några års skärmtid bakom dig så är det pris du ska utgå från när du handlar.

För att exemplifiera. Du köper din aktie och förväntar dig ett visst säljpris. Dagarna blir till veckor, veckor blir till månader och du börjar bli otålig. Du säljer och tänker nåväl det blev inget här, vad ska jag köpa nu? Dagen efter släpps en nyhet och aktien öppnar upp 28%. Jag tror att ganska exakt det där i någon tappning har hänt den som handlat aktier en tid.

Som ett komplement till tanken får jag kasta in att det finns folk som har hållt på länge och förstår innebörden av tid, som har det som en del i sin plan och då är det helt fine att använda detta verktyg. Det finns också duktiga programmerare och smarta matematiker som använder tid i sina algoritmer på ett effektivt sätt. Så det går att göra, om du är duktig eller smart nog.

Det jag i detta nybörjarnivå-inlägg vill förmedla är: Tänk på vad det är du handlar innan du handlar. Är du en person som handlar pris, tid eller både och? Och varför säljer du din aktie? Är det för att priset är rätt eller för att du tycker tiden är fel?

För att underlätta kan du se pris som dramaläraren i detta klippet. Vem av eleverna är du?

5 reaktioner på ”Dubbel chans att vara dum i huvudet”

 1. Man får ju ta hänsyn till alternativkostnaden i att ligga i någonting som inte rör sig. Kanske inte intradagshandel men givet att man håller någonting i ett längre tag som inte rör sig så hade man ju kunnat generera avkastning på annat sätt.

 2. Uppskattar alla dina blogginlägg! Otroligt lärorikt!

  För en trög nybörjare som trots ditt klara inlägg inte helt ut förstår än, så vad menar du när du säger att ”tiden är fel” ? Har läst om och om för att försöka få förståelse.
  Jag förstår helt vad du menar med att priset är rätt, (exempel: du har nått din target/stopp eller anser att en tillgång är värderad till en nivå där du ej vill äga den längre) och därför säljer du. Men skulle du kunna exemplifiera mer vad du menar med att ”tiden är fel” ? Hade uppskattats enormt för att försöka förstå helt och jag förstår om det kommer djupare förklaring senare inlägg.

  Återigen, tack för Sveriges kanske mest läsvärda och roligaste börsblogg, bästa twitterkonto och memeigaste instagramen!

  1. Hahaha läste två gånger till nu och TROR att jag förstår men rätta mig gärna om jag har fel. Exempel på om varför du säljer för att tiden är fel i en trade:

   Din tes är att en aktie är felprissatt och att dess egentliga värde borde vara mycket högre. Du köper på priset och i din analys tror du på uppgång, men din TA visar att bolaget handlas i negativ trend, och har inga triggers i närtid eller andra fundamentala aspekter som du anser kan lyfta kursen inom kommande 2mån. Du säljer för att du anser att TIDEN för traden är fel, och lägger aktien under bevakning med förhoppningen att få ännu bättre pris i framtiden. (?)
   OBS: Väldigt hårdraget exempel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *